Στην τηλεόραση του Action24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, έδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.
- Σχετικά με το όραμά του για την Πελοπόννησο και για το πρόγραμμα της παράταξής του:
«Η Πελοπόννησος αυτό που χρειάζεται είναι ένα άλμα μπροστά αλλά για να γίνω πιο συγκεκριμένος το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι ανάπτυξη, είναι νέες επενδύσεις, είναι νέες θέσεις εργασίας όσο γίνεται πιο καλοπληρωμένες προκειμένου τα παιδιά και όλοι οι νέοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στην περιφέρεια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναστρέψουμε αυτή τη δημοκρατική μείωση που καταγράφεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες Πελοπόννησο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να εστιάσουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούνε. Το δεύτερο είναι μία αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της περιφέρειας τόσο σε επίπεδο απλοποίησης των υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο ψηφιοποίησης, προκειμένου να γίνονται όλα πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά για τον πολίτη, τον οποίο πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Το τρίτο είναι φυσικά οι υποδομές: η Πελοπόννησος είναι και αυτή μία περιφέρεια η οποία υστερεί σε υποδομές οδοποιίας και αν μου επιτρέπετε και στη διαχείριση των φυσικών πόρων και κυρίως στο νερό. Νομίζω ότι το νερό είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή, να εστιάσουμε και να επιλύσουμε όσο περισσότερα προβλήματα μπορούμε».
- Για το πώς θα δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές στην Πελοπόννησο:
«Οι νέες επενδύσεις και αναπτυξιακές προοπτικές χρειάζονται τρία – τέσσερα βασικά πράγματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το πρώτο είναι να διαμορφώσουμε ένα σωστό, σταθερό και πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο: αυτό σημαίνει χωροταξικός σχεδιασμός, σημαίνει πολεοδομικός σχεδιασμός στις πόλεις, ώστε ο καθένας να ξέρει τι και πού μπορεί να κάνει. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα. Δεύτερον, χρειάζονται γρήγορες υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσει να διευθετήσει οτιδήποτε θέλει να κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται: ο χρόνος για κάθε επένδυση είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως να είναι το σημαντικότερο, οπότε θα πρέπει και σε αυτό να εστιάσουμε. Το τρίτο είναι η καλύτερη διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και το τέταρτο είναι οι υποδομές όπως σας ανέφερα προηγουμένως: μία αγροτική επένδυση, μία επένδυση στη μεταποίηση, στον δευτερογενή τομέα, οι επενδύσεις στον τουρισμό χρειάζονται οπωσδήποτε και υποδομές και χωροταξικό σχεδιασμό και γρήγορη αδειοδότηση και καλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικότερα τα οποία πρέπει να εστιάσουμε».
- Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων:
«Η Πελοπόννησος έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Όπου υπάρχουν μικρές αρρυθμίες θα παρέμβουμε για να τις λύσουμε αλλά γενικότερα είναι ένα προβλήματα στο οποίο έχουμε προχωρήσει πολύ».
- Σχετικά με όσα ακούει από τους πολίτες στις περιοδείες του:
«Η διάδραση και η επαφή που έχουμε με τον κόσμο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε γυρίσει σχεδόν όλους τους δήμους και σύντομα θα καταφέρουμε να τους γυρίσουμε όλους αν μας βοηθήσει λίγο και ο καιρός. Ο κόσμος μας αναφέρει τρία βασικά πράγματα. Πρώτον, τα προβλήματα τα οποία έχει, τα οποία κυρίως αφορούν τις υποδομές. Η συντριπτική πλειοψηφία θα μπορούσα να πω ότι είναι προβλήματα που αφορούν την οδοποιία, την πρόσβαση σε διάφορες περιοχές και το νερό. Το δεύτερο είναι οι ανάγκες που έχει στην καθημερινότητά του. Η καλύτερη εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες και η καλύτερη μετακίνηση μέσω των συγκοινωνιών. Κυρίως όμως θα ήθελα να εστιάσω στο τρίτο που είναι οι λύσεις. Δεν στέκονται μόνο στις ανάγκες και τα προβλήματα, αλλά πολλές φορές πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και προτείνουν λύσεις, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτές τις λύσεις τις καταγράφουμε και προσπαθούμε να τις ενσωματώσουμε στο πρόγραμμά μας».
- Αναφορικά με την εμπειρία του στην κεντρική διοίκηση:
«Έχω διατελέσει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου την περίοδο 2012- 2014. Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη και χρήσιμη εμπειρία για όσα πρόκειται να κάνουμε, εφόσον εκλεγούμε. Ήταν εμπειρία και γνώση η οποία μας έφερε σε επαφή με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχει το δημόσιο, με όλες τις αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, όπως επίσης μας έφερε σε επαφή και με ανθρώπους, με δημόσιους λειτουργούς που ήταν εξαιρετικοί, οι οποίοι είχαν λύσεις σε πάρα πολλά πράγματα. Δεν αναδεικνύουν μόνο το πρόβλημα, αλλά και τις λύσεις. Οπότε πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία αναφέρετε. Σίγουρα εκείνη την περίοδο τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα, δεν υπήρχαν πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και πόροι, σήμερα νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα. Η κυβέρνηση έχει αλλάξει σελίδα, βγαίνουμε σε μία αναπτυξιακή περίοδο. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Πιστεύω πάρα πολύ ότι, εάν έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, εάν συγκεκριμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο, θα βρούμε και ανοιχτές πόρτες και θα βρούμε και όλους τους ανθρώπους που χρειάζεται να συνεργαστούμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε».
- Για τις αρμοδιότητες των περιφερειών σχετικά με την πρόληψη φυσικών καταστροφών:
«Όπως ξέρετε, οι αρμοδιότητες της περιφέρειας σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας είναι περισσότερο υποστηρικτικές και όλα αυτά που σκεφτόμαστε και θέλουμε και νομίζω ότι ο κάθε υποψήφιος θα ήθελε να τα κάνει, είναι να τις ενισχύσει και να τις κάνει περισσότερο αποτελεσματικές. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν προληπτικές ενέργειες, καθαρισμούς, αντιπυρικές ζώνες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την προετοιμασία για την προστασία των δασών. Στην πρόληψη λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένας καλύτερος συντονισμός και ας μου επιτρέψετε να πω ότι θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος ότι όλα τα μέσα και όλοι οι πόροι που δίνονται προς την κατεύθυνση της πρόληψης έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχουν. Το δεύτερο είναι οι ενέργειες, κυρίως για την ενίσχυση υλικοτεχνικής υποδομής για την κατάσβεση και τις ενέργειες καταστολής σε φυσικές καταστροφές. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας το οποίο και εμείς θα ενισχύσουμε και θα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό εφόσον εκλέγουμε, προκειμένου να βοηθήσει και αυτό στην Πολιτική Προστασία. Όλες οι περιφέρειες μας κάνουν μία εξαιρετική δουλειά και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα».