LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”- Ξενάγηση στην Αρχαία Θουρία την Κυριακή 26 Νοεμβρίου

Ξενάγηση στην Αρχαία Θουρία  θα πραγματοποιήσει ”Ο Ευκλής” την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : 

Η αρχαιολόγος κα. Ξένη Αραπογιάννη, που έφερε στο ”Φως” την Αρχαία Θουρία ξεκινώντας πριν από 16 χρόνια, δέχτηκε με χαρά την πρόταση του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, να μας ξεναγήσει σε αυτόν τον Αρχαιολογικό ”Θησαυρό”, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Καλαμάτα.
Η Αρχαία Θουρία ως «Περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της Δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη.
Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης Κόλπος».
Τα ερείπια της Αρχαίας πόλης εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στη δεξιά πλευρά του δρόμου Καλαμάτας – Τρίπολης, βόρεια της σημερινής κωμόπολης Θουρίας.
Η αρχαιολόγος κα. Ξένη Αραπογιάννη ξεκινώντας τις ανασκαφές το 2007 κατάφερε, να ανακαλύψει αρχικά το ”Ασκληπιείο” της Αρχαίας Θουρίας, χώρος, ο οποίος σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση.
Στη συνέχεια ανακάλυψε με την αρχαιολογική της σκαπάνη ένα όνειρο δεκαετιών… το ”Αρχαίο θέατρο”.
Λίγα λόγια για την αρχαιολόγο, που θεωρεί την Μεσσηνία 2ο σπίτι της.
Η κα. Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ως αρχαιολόγος του Υπ. Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων).
Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε Διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία καθώς και της επανέκθεσης των 3ων Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της ‘Ηλιδας.
Από τον Απρίλιο του 2006 ασκεί καθήκοντα Διευθύντριας στη νεοσυσταθείσα ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Πληροφορίες:
Ραντεβού εκκίνησης: Στις 8:30 π.μ. πίσω από τα γραφεία του συλλόγου μας, τέρμα Αριστομένους 56, στην Καλαμάτα και μπροστά από το 24ο Δημοτικό Σχολείο.
Η μετακίνηση θα γίνει με τα ιδιωτικά Ι.Χ. αυτ/τα της κάθε παρέας.
Προσοχή:
__ Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων στην ξενάγηση 40 άτομα λόγω της ιδιομορφίας του Αρχαιολογικού Χώρου.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων μελών μας.
__ Η Δράση – Ξενάγηση αφορά μόνο τα μέλη του συλλόγου μας και θα πραγματοποιηθεί εάν και εφόσον είναι καλές οι καιρικές συνθήκες.
__ Κόστος συμμετοχής στα 5 ευρώ, το συγκεντρωθέν ποσό θα διατεθεί στην ”Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Θουρίας”.
Υποσχόμεθα εμείς και η κα. Αραπογιάννη, ότι θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον και 2η ξενάγηση για τα μέλη του συλλόγου μας.
Πληροφορίες: απογευματινές ώρες στα τηλέφωνα 27210 90627 ή 697 425 2234 στην κα. Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου).

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More