TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας – Θανάσης Βασιλόπουλος : Ο πρωτογενής τομέας κράτησε την Πατρίδας μας όρθια σε δύσκολους καιρούς…

Η 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», το διήμερο 25-26 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Το Πανελλήνιο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

19563530 9d21 414c 832b 8750ede4725c

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, σε ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πράγματι οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας μας, είναι πολλές και σύνθετες. Προφανώς δεν θα ανακαλύψουμε εμείς σήμερα τον τροχό. Είναι όμως κρίσιμο, σημαντικό και είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, θα υπάρξουν τοποθετήσεις, αλλά και αναλύσεις που θα καλύψουν όλο το φάσμα, όχι μόνο των εξελίξεων αλλά και των ανησυχιών που υπάρχουν. Ανησυχίες που ενισχύονται, αναμφισβήτητα, εντός ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, που επηρεάζεται από γεωπολιτικές αλλαγές, από το κλίμα, ακόμα – ακόμα και από τις κοινωνικές ανισορροπίες που παρατηρούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Στο σημείο αυτό είναι που χρειάζεται, απαιτείται η παρέμβαση της Πολιτείας, του Κράτους, της Ευρώπης. Παρέμβαση που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην όλη κατάσταση.  Διασφαλίζοντας  τη συνέχιση της παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται και ταυτόχρονα διαμορφώνοντας συνθήκες που να προάγουν την αειφόρο γεωργία μέσα από την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στο σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, να αναφέρω ορισμένες μόνο σκέψεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει ότι τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του νερού, την ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας και προφανώς όσα συνδέονται με τα οικονομικά, τις ενισχύσεις, το κόστος παραγωγής.

Και εδώ έρχεται το κυρίαρχο ζήτημα.  Με ποιους αγρότες; Με ποιους παραγωγούς; Το δημογραφικό ζήτημα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση της κοινωνίας μας και η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για επιστροφή στις καλλιέργειες, αποτελεί κατ’ εμέ αλλά φρονώ και για πολλούς ακόμα το κυρίαρχο, το βασικό, πρόβλημα.

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και η γήρανση των αγροτών αποτελούν πραγματικές απειλές για την επιβίωση της Ελληνικής γεωργίας. Οι νέοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο της παραγωγής, και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα της εγκατάλειψης στα χωριά μας. Με τα ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα χωράφια, και τον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να έχουμε σχέδια και μελέτες αλλά να μην υπάρχει πεδίο εφαρμογή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, Κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι, Επιμελητήρια, Αγροτικές Ενώσεις, όλοι οι φορείς να αναγνωρίσουμε πρώτον το πρόβλημα και να αποφασίσουμε, χθες το πως ολιστικά θα το αντιμετωπίσουμε. Ένα είναι βέβαιο. Μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν.

c7c2bc70 e845 4041 ad21 1d48c2febc1a

Εν τάχει να αναφερθώ και σε ορισμένα ακόμα σημεία, σημαντικά κατά τη γνώμη μου, μιας και μιλάμε για προκλήσεις στην Ελληνική γεωργία.  Προκλήσεις όπως είναι η εκπαίδευση των αγροτών και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Να κοιτάξουμε το παρελθόν, να δούμε τα λάθη, το πως σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια πόροι και ευρωπαϊκά κονδύλια, που σήμερα αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά (δημιουργώντας υποδομές, δίκτυα και άλλα), θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίξουν επί της ουσίας τον γεωργικό μας τομέα.

Όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη γεωργία και εδώ το Κράτος, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβουν ώστε οι τεχνολογίες αυτές να είναι προσιτές και κατανοητές για τους αγρότες μας.

Να κλείσω με την κλιματική αλλαγή που απαιτεί άμεσες δράσεις. Οι αγρότες μας είναι οι πρώτοι, που αισθάνονται, που βιώνουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών. Και ειδικά οι αγρότες στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια το γνωρίζουν καλά. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα μας απασχολεί και ως Δήμο και για το λόγο αυτό στο Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, άξονες και δράσεις που αφορούν σε επενδύσεις όπως για την προστασία του εδάφους και των υδάτων, καθώς και για την προσαρμογή των καλλιεργειών στις νέες κλιματικές συνθήκες».

435315869 448919730832153 1345405842171880447 n

Καταλήγοντας, την ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο πρωτογενής τομέας κράτησε την Πατρίδας μας όρθια σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στη στασιμότητα, ή να προχωρήσει με τόλμη μπροστά διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει την παράδοση -κι αν θέλετε την κουλτούρα- που μεγάλωσε γενιές και γενιές προκομμένων Ελλήνων».

d17bc6d4 9b89 48a7 aba8 bf7e8f48ea7c

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More