TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων – Μεσσηνία

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού

Το Δημοτικό Σχολείο του ιστορικού οικισμού Κάτω Αμπελόκηπων χτίστηκε την διετία 1932 -1934. Τα έτη 1941-1944 αποτέλεσε το Αρχηγείο της ΕΑΜικής αντίστασης της Νότιας Μεσσηνίας. Τον Αύγουστο του 1944 βομβαρδίστηκε από τον κατακτητή, χωρίς ωστόσο αυτός να καταφέρει να γκρεμίσει το ιστορικό αυτό κτήριο.

Είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο νεότερο μνημείο, σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 1γ του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (αρ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 266863/ 27678/ 2495/ 20.6.2018 Υ. Α., ΦΕΚ 159/ΑΑΠ/31.7.2018), λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας του.

Ακολούθως, το Υπουργείο Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου, καθώς και τα σχετικά αιτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων, όπως το αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, δεσμεύτηκε να συνδράμει τον Δήμο Πύλου – Νέστορος στην αποκατάσταση του μνημείου, με τη σύνταξη των αναγκαίων εξειδικευμένων μελετών.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου ενέταξε τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης του σχολείου στον χρονικό προγραμματισμό έργων του έτους 2020, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό το ποσό των 42.000,00 € (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ ΑΤΝΕΚΕ/ 668174/1717/23-12-2019). Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, με το με Α.Π.:513628/22-11-2023 έγγραφο το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε πως «Λόγω υποστελέχωσης της ΥΝΕΜΤΕ Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου και υπερβολικού φόρτου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μέχρι σήμερα στο θέμα της ωρίμανσης των μελετών. Όπως προγραμματίζεται το θέμα της ωρίμανσης μελετών θα μεταφερθεί στο επόμενο έτος και η ΥΝΕΜΤΕ Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου θα ικανοποιήσει το αίτημα για λήψη μέτρων στερέωσης του κτηρίου.»

Σήμερα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής ανησυχούν, καθώς το μνημείο εξακολουθεί να παραμένει ετοιμόρροπο, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί ούτε οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το κτήριο σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, έχει καταρρεύσει η στέγη του και επείγουν άμεσες σωστικές εργασίες. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη μας και τη χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί από τη στιγμή ολοκλήρωσης των μελετών εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του μνημείου εκ μέρους του Δήμου Πύλου – Νέστορος, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς μέχρι τότε είναι αμφίβολη η ύπαρξη του μνημείου συνολικά ως τέτοιο.

 

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

– Σε ποιες άμεσες σωστικές προς το μνημείο ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποτραπεί η ολοσχερής κατάρρευσή του, αλλά και να μην κινδυνεύουν επισκέπτες και διερχόμενοι οδηγοί.
– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών αποκατάστασης του μνημείου εκ μέρους των Υπηρεσιών του Υπουργείου.
– Αν προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο, λόγω της σπουδαιότητας του μνημείου και της επιτακτικής ανάγκης διάσωσής του, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, την άμεση χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασής του, ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος καθώς διακυβεύεται πλέον η ύπαρξη του μνημείου.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Διγενή Σεμίνα

Παπαναστάσης Νίκος

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More