TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Μανιακίου την Δευτέρα 20η Μαΐου 2024, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Την 20η Μαΐου του 1825, διεξάγεται η Μάχη στο Μανιάκι, στις «Θερμοπύλες» της Ελληνικής Επανάστασης και ο Ήρωας Γρηγόριος Δικαίος – Φλέσσας ή Παπαφλέσσας  πέφτει στην άνιση αναμέτρηση με τις ορδές του Ιμπραήμ.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και την επέτειο της Ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος, έμπροσθεν του μνημείου του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού της Κοινότητας Μανιακίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε από την κα. Νικολίνα Λέκκα,  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και Αντιπρόεδρο της  Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο “ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ” Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ».

Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και  του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας.

«Την 20η Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι.

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλή τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα , η αυτοθυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει ξανά σε όλους τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της κάθε περιοχής του τόπου μας με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της.», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More