LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Κυπαρισσία: Ο κρυμμένος θησαυρός της Δυτικής Πελοποννήσου – Οδοιπορικό στην ανθρώπινη πόλη όπου η ιστορία συναντά τη φύση

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αναφέρουν μια παραθαλάσσια πόλη στο μυχό του Κυπαρισσιακού Κόλπου, με ένα εμβληματικό κάστρο να την στεφανώνει και τις αμυδρές γραμμές στον ορίζοντα να παίζουν το δικό τους παιχνίδι με το αποτύπωμα της Ζακύνθου ή των Στροφάδων. Εσύ θα ανακαλύψεις έναν ρυθμό, θα αισθανθείς το αεράκι που περνά μέσα από τους φοίνικες να σου χαϊδεύει το πρόσωπο καθώς θα χαθείς σε γεύσεις και εικόνες, καλοκαιρινές και ξέγνοιαστες.

Το πρωινό θα το περάσετε για καφέ στην κεντρική πλατεία με τις γραμμές των νεοκλασικών να σας ψιθυρίζουν ιστορίες για το παρελθόν της πόλης. Τότε που τρένα, γεμάτα σταφίδες και ελαιόλαδο, έφευγαν φορτωμένα για τα λιμάνια της Πάτρας. Τότε που τα πριμαρόλια άφηναν στον τόπο λεφτά. Σταφιδοπαραγωγοί, σταφιδέμποροι, τραπεζίτες και ασφαλιστές όργωναν καθημερινά την πόλη

Στον πετρόκτιστο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στα γύρω καφενεία, κλείνονταν οικονομικές συμφωνίες για τις σοδιές ενός ολόκληρου χρόνου και όλη η πόλη στροβιλιζόταν στον ρυθμό μιας ακμάζουσας γεωργικής παραγωγής. Ακόμη και σήμερα, την ώρα που απολαμβάνεις τον καφέ σου, θα ακούσεις σίγουρα από τα γειτονικά τραπέζια κουβέντες για τις ελιές, το λάδι, την τιμή πώλησης, τα δέντρα που αλλάξαν χέρια.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

 

Ο κάμπος και η θάλασσα

Η Κυπαρισσία έχει κάμπο και εύφορα χωράφια γύρω της. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια πόλη ανοιχτή στη θάλασσα. Το μεσημεράκι θα κατηφορίσεις στο παραλιακό μέτωπο. Οι ψαρόβαρκες, μερακλίδικα βαμμένες με έντονα χρώματα, θα σου κλείνουν το μάτι. Θα κάνεις τις βουτιές σου, θα χαθείς στο γαλάζιο του Ιονίου και με την αλμύρα πάνω σου, θα καθίσεις για να τσιμπήσεις κάτι, κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Λίγο έξω από την Κυπαρισσία, ξεκινά μία τεράστια αμμώδης παραλία, μήκους 48 χιλιομέτρων και εκτείνεται προς τον βορρά. Ατελείωτη αμμουδιά με χοντρή άμμο, νερά καθαρά και ένα παράκτιο δάσος, πραγματικό στολίδι που ξεκινά από την Ελαία και φθάνει στον Αγιαννάκη. Παραλίες Καλό Νερό, Αγιαννάκη, Ελαίας. Η ακτογραμμή συνεχίζεται και μετά τις εκβολές της Νέδα, όπου πλέον αποτελούν τμήμα της Ηλείας.

Παρόλο που είναι μια πόλη που ζει στο ρυθμό της θάλασσας, διατηρεί ταυτόχρονα έναν ξεκάθαρο αστικό χαρακτήρα. Το αυστηρό Ιπποδάμειο σύστημα σχεδόν σε όλους τους δρόμους της σύγχρονης πόλης και ταυτόχρονα το κύμα που σκάει στην δυτική της πλευρά, συνθέτουν ένα σύνολο σπάνιο και γοητευτικό. Σαν να μην έφθανε αυτός ο συνδυασμός, έρχεται η Άνω Πόλη με το Κάστρο να συμπληρώσουν τη μαγεία.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Στα καλντερίμια

Το απόγευμα, την ώρα που γλυκαίνει ο ήλιος, θα ανηφορίσετε στην παλιά γειτονιά. Θα σεργιανίσετε στα καλντερίμια της, θα περάσετε κάτω από ξύλινα σαχνισιά, θα δροσιστείτε στην Παζαρόβρυση, εκεί που άνθρωποι και ζώα έπιναν νερό αιώνες ολόκληρους. Εκεί, που γίνονταν προξενιά, ξεκινούσαν φιλίες και κλείνονταν συμφωνίες αγοραπωλησίας.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

 

Το εμβληματικό κάστρο και ο έλεγχος της θάλασσας

Το δειλινό θα σας βρει μέσα στο Κάστρο, να ξετυλίγετε το νήμα της μυθολογίας αλλά και της ιστορίας ολόκληρου του Μοριά. Ο μύθος λέει ότι το Κάστρο της πόλης το έχτισαν Γίγαντες εξού και είναι θεμελιωμένο σε γιγάντια-κυκλώπεια τείχη. Κατά τα ομηρικά χρόνια, ανήκε στο βασίλειο της Πύλου και πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 11 καράβια.

Στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, χτίστηκε το βυζαντινό κάστρο με την πόλη να παίρνει το όνομα «Αρκαδιά» και στη συνέχεια, οι Φράγκοι το κατέλαβαν με τον πρίγκιπα της Αχαΐας να κόβει βόλτες ανάμεσα στις φραγκοσυκιές του κάστρου και να ατενίζει στον ορίζοντα τις γραμμές του Κεφαλονίτικου Αίνου, τις Στροφάδες και τη νότια Ζάκυνθο.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Για αυτή τη θέα και για τον έλεγχο που παρείχε, για αιώνες ολόκληρους, Δυτικοί βαρόνοι, Γενοβέζοι από τη Χίο, Βαλκάνιοι ευγενείς και οι Παλαιόλογοι του Μυστρά σφάζονταν για την κυριαρχία του. Όταν ο Μωάμεθ ο Β’ σάρωσε τα κάστρα της Πελοποννήσου, ακολούθησε και αυτό την ίδια μοίρα. Όμως, στις 25 Μαρτίου του 1821 ήταν από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν. Η ομορφιά του τόπου μπλέκεται με τις ιστορίες αιώνων. Σπουδαίοι πολεμιστές, γενναίες κοπέλες που αψηφούν το θάνατο και άπληστοι πασάδες, όσο τελειώνει η μέρα, κυκλοφορούν μέσα στα γοητευτικά ερείπια.

Η Κυπαρισσία είναι μια πόλη μικρή και ανθρώπινη, που ο ρυθμός της αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο σύμπαν. Πάντα φιλόξενη και έτοιμη να σας το αποκαλύψει και να σας αγκαλιάσει με την ομορφιά της.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ  Από  το:  travel.gr

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More