LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Πανάγος Μελισσιώτης – ο κουρέας- θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του»

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Πανάγο Μελισσιώτη, τον κουρέα-θεατρικό συγγραφέα που άφησε το στίγμα του στην Αθήνα του 19ου αιώνα.

Μετά την παρουσία του στην Αθήνα και στο Αίγιο, ο «Πανάγος Μελισσιώτης» ταξιδεύει στην Καλαμάτα για να κάνει γνωστή την «Καλαματιανή» του, το τρίτο και καλύτερο, όπως θεωρείται, θεατρικό του έργο που έγραψε το 1895 και όπως γράφει στον πρόλογό του:
«το αφιερώνω ολόψυχα στα πολυαγαπημένα μου παιδιά της Μεσσηνίας
και στα λυγερά κορίτσια της που ξέρουν να πεθάνουν
 για την τιμή, τον έρωτα, τον έρωτα τον πλάνο».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο Στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6, τηλ. 2721 085936).  Tο βιβλίο θα παρουσιάσουνη συγγραφέας και πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη, η συγγραφέας και ιστορικός Λίλα Γκλεγκλέ, και η συγγραφέας Νικολίνα Λέκκα. Για το έργο της, θα μιλήσει η συγγραφέας Χριστίνα Φίλιππα. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης. Την βιβλιοπαρουσίαση θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα «Ήχος του Νότου, ενώ τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Άρης Πλιός, Λέττα Πετρουλάκη, Λίλα Γκλεγκλέ και Γιώργος Μπιτζιβής,  θα… επιφορτιστούν με την αφήγηση αποσπασμάτων από την «Καλαματιανή».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Bookmark.
Το βιβλίο ζωντανεύει την μυθιστορηματική, συναρπαστική ζωή του κουρέα Πανάγου Μελισσιώτη (1854-1904) ή Αψε-Σβύσε, όπως ήταν γνωστός, του φτωχόπαιδου από το Αίγιο, που έφτασε στην Αθήνα με την φουστανέλα του και το μπουζούκι του για να εξελιχθεί μέσα από περιπέτειες και ανατροπές σε διάσημο κουρέα αλλά και θεατρικό συγγραφέα παρά την αγραμματοσύνη του.
Κατόρθωσε να ανατρέψει τις αρχικές ειρωνείες  κερδίζοντας την εύνοια του Τύπου της εποχής αλλά και λογίων, ακαδημαϊκών και του αθηναϊκού κοινού. Μιστριώτης, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Λάσκαρης, Σουρής, ο  ελληνιστής, γλωσσολόγος Αλμπερτ Τουμπ κ.α άνθρωποι των γραμμάτων ασχολήθηκαν με το έργο του και το επαίνεσαν.
Το βιβλίο παρακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του αναζητώντας στοιχεία από ποικίλες διαφορετικές πηγές, εντρυφώντας σε πολλά έντυπα της εποχής, τις πιο αξιόλογες αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας  ένα πανόραμα της Αθήνας και των θεατρικών σκηνών της, στην εποχή της ακμής τους στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης μας δίνει γλαφυρά το αστικό περιβάλλον των (ανδρικών) κουρείων της πρωτεύουσας με στοιχεία εν πολλοίς άγνωστα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και τα τρία θεατρικά έργα του: «Χάιδω η λυγερή», «Θυμιούλα η Γαλαξειδιώτισσα» και «Η Καλαματιανή».
Η  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η Χριστίνα Ν. Φίλιππα γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε και εργάστηκε ως μόνιμη υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Υπήρξε εκλεγμένη σύμβουλος της Κοινότητας Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (2011-2014). Είναι πρόεδρος του συλλόγου «Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Ροή» για την προστασία και ανάδειξη των αστικών (κυρίως) ρεμάτων και διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιάνθη» για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Έχει διοργανώσει επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις, επιστημονικά σεμινάρια και έχει αναλάβει εκδόσεις σχετικά με θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς και Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.
Επιμελείται τη σελίδα «Σκαλίζοντας το χθες στον ελληνικό τύπο» του δημοσιογραφικού ιστότοπου artpointview.gr της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε αθηναϊκές εφημερίδες και ιστότοπους.
Το 2016 ο Δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού εξέδωσε το βιβλίο της «Οδωνύμια Φιλοθέης-η ιστορία καθ’ οδόν». Το 2023 οι εκδόσεις «Ηδύφωνο» εξέδωσαν το 2ο βιβλίο της «Πανάγος Μελισσιώτης, ο κουρέας θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του».
Ασχολείται με την έρευνα του Τύπου του 19ου αιώνα και ετοιμάζει την έκδοση του 3ου βιβλίου της.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More