LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΚΟΣΜΟΣ

Εφαρμογή που ανιχνεύει τον πόνο στις γάτες βοηθά κηδεμόνες και κτηνιάτρους

Στην Ιαπωνία έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της μια εφαρμογή που εντοπίζει τον πόνο στις γάτες χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται CatsMe! και υπόσχεται να βοηθήσει τους κηδεμόνες στην ανίχνευση του πόνου του αγαπημένου τους κατοικιδίου, προς διευκόλυνση στη φροντίδα της υγείας τους.

Στην Ιαπωνία η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται ενώ ο ρυθμός των γεννήσεων μειώνεται ραγδαία. Βγάζει νόημα, λοιπόν, το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς τα ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Ένωση Ζωοτροφών, το 2023 υπήρχαν σχεδόν 16 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες και σκύλοι στη χώρα το 2023, αριθμός μεγαλύτερος απ’ αυτόν των παιδιών κάτω των 15 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Reuters, η 57χρονη Mayumi Kitakata και η αγαπημένη της 14χρονη γάτα Chi, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Η Kitakata είχε αρκετές γάτες κατά τη διάρκεια της ζωής της, και σήμερα καταφεύγει στην Τεχνητή Νοημοσύνη με σκοπό να επιμηκύνει τη ζωή του Chi. Τον Μάρτιο ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή CatsMe! με σκοπό να γνωρίζει πότε η γάτα της πονάει, αποφεύγοντας, έτσι, τις ιδιαίτερα στρεσογόνες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Η Kitakata, που ζει μόνη της και της οποίας ο γιος έχει μεγαλώσει, δήλωσε για τον Chi: “Είναι σε μια ηλικία όπου θα αρχίσουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες ασθένειες. Έτσι, η δυνατότητα να συμβουλεύομαι τον κτηνίατρο ενώ ταυτόχρονα μειώνω τον αριθμό των επισκέψεων στο νοσοκομείο είναι πολύ σημαντική τόσο γι’ αυτόν [τον Chi] όσο και για μένα”.

Ο καθηγητής Kazuya Edamura του Πανεπιστημίου Nihon υπογράμμισε πως, παρότι οι κτηνίατροι συχνά μπορούν να καταλάβουν πότε ένα ζώο πονάει, το ίδιο είναι πιο δύσκολο για τους κηδεμόνες. Επισήμανε, επίσης, ότι πάνω από το 70% των ηλικιωμένων γατών έχουν αρθρίτιδα ή άλλου είδους πόνους, αλλά μόνο το 2% επισκέπτεται το νοσοκομείο. Οι δημιουργοί της εφαρμογής επιδιώκουν να καλύψουν αυτό το κενό.

Η tech startup Carelogy σε συνεργασία με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nihon δημιούργησαν την εφαρμογή CatsMe! “εκπαιδεύοντάς” την με τη βοήθεια 6000 εικόνων από γάτες. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε πέρυσι, η εφαρμογή μετράει περισσότερους από 230.000 χρήστες, και θεωρείται ότι έχει πάνω από 95% εγκυρότητα, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί με τη χρήση περισσότερων δεδομένων.

Κουτσαίνει η γάτα σας; Να τι μπορεί να συμβαίνει

Υπάρχουν στιγμές που αποδεικνύονται ιδιαίτερα στρεσογόνες για έναν κηδεμόνα κατοικιδίου. Φανταστείτε, ας πούμε, ότι έχετε γυρίσει σπίτι από τη δουλειά και ετοιμάζεστε να χαλαρώσετε μπροστά…

Στην αρχή, η εφαρμογή ήταν δωρεάν σε πάνω από 50 χώρες. Σήμερα, δίνει την επιλογή δωρεάν δοκιμής για δύο εβδομάδες, και στη συνέχεια προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες της επί πληρωμή, παρέχοντας χαρακτηριστικά που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά για τα premium μέλη, όπως η “διαχείριση αρχείων περισσότερων γατών”, η “ταυτόχρονη AI αξιολόγηση περισσότερων φωτογραφιών”, και τα “γατοάλμπουμ” σε όλους τους χρήστες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η “Λειτουργία AI Πληροφοριών”, η οποία αναλύει αποτελέσματα επεξεργασίας AI, αρχεία, και σημειώσεις από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με σκοπό την παροχή προσωποποιημένων συμβουλών. Η συγκεκριμένη λειτουργία συνοψίζει τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων ώστε να μπορεί ο χρήστης να τα μοιραστεί με τον κτηνίατρο.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More