Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων της Νότιας Μεσσηνίας, συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, το Κέντρο Μελέτης Λαογραφίας Καλλιθέας και τον Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (με έδρα την Καλαμάτα) η πρώτη περιβαλλοντική ξενάγηση στο νέο Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης του δικτύου Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων και η πρώτη πολιτισμική ξενάγηση στο νέο Μουσείο Λαογραφίας Καλλιθέας.
Η ξενάγηση θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 και ως σημείο συνάντησης των περιπατητών έχει οριστεί η είσοδος του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων (Στάση ΚΤΕΛ), όπου βρίσκονται και οι σχετικές πινακίδες ενημέρωσης του δικτύου των μονοπατιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η πεζοπορική ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 9:00 πμ σε μια διαδρομή κυκλικού χαρακτήρα συνολικού μήκους 2 Km και θα ολοκληρωθεί στις 10:30 πμ.
Ακολούθως, οι περιπατητές θα μεταβούν στον οικισμό της Καλλιθέας όπου στις 11:00 πμ θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Λαογραφίας που βρίσκεται στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού.
Τέλος, όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν σε τοπική ταβέρνα του εν λόγω οικισμού για να γευματίσουν ή να καθίσουν στα παραδοσιακά καφενεία του. Οι περιπατητές που θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Καλαμάτας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ για κράτηση θέσης σε πούλμαν που θα ξεκινήσει από Καλαμάτα (τηλ. επικ.: 697 8067001), ενώ όσοι έρθουν από άλλες περιοχές μπορούν να φτάσουν με ίδια μεταφορικά μέσα. Οι εν λόγω ξεναγήσεις απευθύνονται σε όλους και είναι δωρεάν.
Σε σχέση με την πεζοπορική ξενάγηση, οι περιπατητές στην είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων θα δουν το Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης, το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο, που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας (1941-44), και 3 μνημειακά δέντρα του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης (μεταξύ αυτών η γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας).
Ακολούθως, κατά την πεζοπορία οι περιπατητές θα δουν την σπηλιά Βάγια, που αποτέλεσε καταφύγιο ανταρτών και κατοίκων την δεκαετία του 1940 και θα θαυμάσουν την εντυπωσιακή συστοιχία βράχων (ιστορικός Βγενόβραχος) όπου στο ανατολικό του τμήμα δεσπόζει το φραγκικό κάστρο Molines, ενώ νοτιότερα θα δουν το μοναδικό μεσογειακό πευκοδάσος της περιοχής καθώς και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσών.
Στη συνέχεια, κατά μήκος της παραποτάμιας διαδρομής, οι περιπατητές θα θαυμάσουν τον ιστορικό καταρράκτη Παλιόμυλου και τα ερείπια του ομώνυμου μεσαιωνικού υδρόμυλου. Τέλος, η διαδρομή διασχίζει το μικρό σκιερό Μονοπάτι Παλιών Νερόμυλων με τους ερειπωμένους υδρόμυλους, τα εντυπωσιακά αιωνόβια δέντρα και τις καλαίσθητες γεφυρούλες και καταλήγει στην ιστορική κρήνη του οικισμού (Λιμπιά) με την εντυπωσιακή αιωνόβια βελανιδιά.
Τέλος, σε σχέση με την ξενάγηση στο Μουσείο Λαογραφίας Καλλιθέας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου με θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την διαχρονική εξέλιξη της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Η ξενάγηση θα γίνει από τον τοπογράφο μηχανικό κ. Βασίλη Ζόμπολα που εμπνεύστηκε το εν λόγω μουσείο και τα εκθέματά του αποτελούν καρπό έρευνας δεκαετιών του ιδίου.