Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” την Παρασκευή το πρωί (26/7ου) πιστοί στο ραντεβού, που έδωσαν τον Χειμώνα, με την υπεύθυνη των ανασκαφών της Aρχαίας Θουρίας δρ Ξένη Αραπογιάννη, επισκέφθηκαν το χώρο των ανασκαφών του Αρχαίου Θεάτρου και τους θαλαμωτούς Τάφους που βρίσκονται στην περιοχή “Ελληνικά”, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Το μέλος του ”Ευκλή” Χριστίνα Καλέκα περιγράφει:
“Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μέρα ήταν η σημερινή “
Η Αρχαία Θουρία σύμφωνα με τα ευρήματα υπήρξε η πιο σημαντική πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας και χρονολογείται από τον 3ο π.Χ αιώνα.
Η έκτασή της έπιανε από τη Σπάρτη μέχρι την Μεσσήνη και τη θάλασσα. Ήταν αρκετά πλούσια, γιατί κατείχε την εύφορη πεδιάδα την ονομαζόμενη “Μακαρία γη” !!
Ανάλογα του πλούτου και της μεγάλης ακμής της είναι τα ευρήματα, που μέχρι τώρα έχει φέρει στο φως η σκαπάνη της κας Αραπογιάννη, πρόκειται για το Ασκληπιείο που επισκεφθήκαμε το Χειμώνα, τους Τάφους και το Αρχαίο Θέατρο.
Το Αρχαίο Θέατρο το είδαμε σήμερα από κοντά. Εδώ να πω, ότι δεν είναι εύκολο, να μπορέσει κάποιος, να πάει σε εν ενεργεία ανασκαφή και να ξεναγηθεί, ήμασταν λοιπόν πάρα πολύ τυχεροί !
Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται από το μέγεθός του, ότι ήταν περίπου 3.000 θεατές.
Η σκηνή του έχει τρεις σειρές ράγες, που πάνω εκεί με ειδικούς μηχανισμούς έσερναν τα σκηνικά, η τεχνολογία αυτή παρατηρείται μόνο σε 4 Αρχαία Θέατρα στην Πελοπόννησο.
Υπάρχει γύρω από την σκηνή αυλάκι όπου περνούσαν τα όμβρια ύδατα και κατέληγαν χαμηλότερα και πιο μακριά σε πηγάδι. Σύμφωνα με την κα. Αραπογιάννη στην περιοχή έχουν βρεθεί είκοσι τέτοια Αρχαία πηγάδια, καθώς και μια Αρχαία δεξαμενή.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τους Θαλαμωτούς Τάφους, που υπάρχουν στο Αρχαίο Νεκροταφείο της περιοχής και χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή εποχή.
Πρόκειται για είκοσι πανομοιότυπους οικογενειακούς τάφους, διαφόρων μεγεθών, που αρκετοί απ αυτούς σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Τι να πω…..νιώθω ότι το μυαλό μου σήμερα χόρτασε γνώση, τα μάτια μου εικόνες και η σκέψη μου ερεθίσματα.
Ευχαριστώ τον σύλλογό μας, που μου έδωσε την ευκαιρία, να βιώσω όλη αυτή την εμπειρία και την κα. Αραπογιάννη που μας δέχτηκε στην ανασκαφή και μας μετέδωσε τόση γνώση.
Ελπίζω και εύχομαι, να δούμε, να βγαίνει στο φως μεγάλο μέρος από την Αρχαία Θουρία και να ζήσουμε εξίσου ενδιαφέρουσες και περισσότερες εμπειρίες στο μέλλον !