TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΙΝΕΜΑ

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Γελώντας στο Αφγανιστάν» της Αννέτας Παπαθανασίου

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με ιδιαίτερη χαρά, προσκαλεί τους φίλους του στην προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Γελώντας στο Αφγανιστάν» της Αννέτας Παπαθανασίου, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 21:30, στο φιλόξενο χώρο του Doc Café (στον πεζόδρομο τής Κουτσομητοπούλου 6, Καλαμάτα). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρόσωμος νεαρού Αφγανού, που θέλει να αλλάξει τον κόσμο με την παντομίμα και το χιούμορ. Ο Καρίμ Ασίρ, ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν, ανάμεσα από βόμβες και καταστροφές, δίνει παραστάσεις με μοναδικό όπλο το γέλιο. Στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ και  απειλούν με θάνατο τον Καρίμ. Μια δύσκολη απόφαση φαίνεται αναπόφευκτη.

Η περιπέτεια της ταινίας

Ο Καρίμ Ασίρ προσπαθώντας να σωθεί, μετά από πολλές δυσκολίες και με τη συνεχή προσπάθεια της σκηνοθέτιδας Αννέτας Παπαθανασίου και της παραγωγού Φωτεινής Οικονομοπούλου, κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα. Ήταν μια περιπέτεια με φοβερή αγωνία και ανατροπές που κράτησε 70 μέρες με ευτυχώς αίσιο τέλος. Ο Καρίμ συνεχίζει να αγωνίζεται για την τέχνη του. Δημιουργεί ασπρόμαυρα βουβά βίντεο όπου χρησιμοποιώντας σαν πρότυπο την μορφή του Τσάρλι Τσάπλιν, με τον δικό του κωμικό τρόπο μας διηγείται τη ζωή του και μας παρουσιάζει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και στον κόσμο. Πολύ συχνά το γέλιο, ανά τους αιώνες και σε διάφορες θρησκείες, έχει κατακριθεί, θεωρείται απειλή και πρέπει να κατατροπωθεί.

Ο Καρίμ αγωνίζεται για την αλλαγή και προσπαθεί μέσω της τέχνης του να δώσει μήνυμα στήριξης στους συμπατριώτες του.

Η ταινία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή και ελληνικό Τύπο. Ο Allan Berg Nielsen και ο Tue Steen Müller, κριτικοί κινηματογράφου για το Filmkommentaren.dk, επαινούν την ταινία για την «μαγεία και τα αστεία επεισόδια» της, ενώ η Λήδα Γαλανού (Flix) την χαρακτηρίζει ως «έναν άθλο που απαιτεί θάρρος». Ο Γιάννης Ζουμπουλάκης (Το Βήμα) επισημαίνει την ικανότητα της ταινίας να προκαλεί «πραγματικό πόνο στην ψυχή», ενώ ο Χρήστος Μήτσης (Αθηνόραμα) την περιγράφει ως «ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να “λερώσει τα χέρια του”». Ο Στράτος Κερσανίδης εξαίρει την «ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά» της Παπαθανασίου και την «έξυπνη προσθήκη για το γέλιο στις μονοθεϊστικές θρησκείες».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Γελώντας στο Αφγανιστάν» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό της Καλαμάτας να γνωρίσει την ιστορία του Καρίμ Ασίρ και να αναλογιστεί τη δύναμη του γέλιου ως εργαλείου αντίστασης και αλλαγής.

Συντελεστές ταινίας

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Ήχος: Αλέξανδρος Σακελλαρίου

Μιξάζ: Κώστα Βαρυμποπιώτης

Color: Μάνος Χαμηλάκης

Έρευνα / Σύμβουλος Σεναρίου: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Φιλική συμμετοχή οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Κώστας Ζέκος, Κυριακή Γάσπαρη, Σάββας Πασχαλίδης, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Στάθης Λαγκάδας, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Taher Ghafor, Hossain Amiri, Sakina Hashimi.

Σκηνικά – Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης

Μακιγιάζ: Κατερίνα Καβαδάτου

Οργάνωση Παραγωγής: Λίλη Τριανταφυλλάκου

Παραγωγοί: Μίκης Μοδιάνο, Φωτεινή Οικονομοπούλου

Παραγωγή: TopCut-Modiano

Συμπαραγωγή: Aljazeera Documentary Channel, ΕΡΤ ΑΕ

Με την υποστήριξη του ΕΚΚ

Διάρκεια: 90’

Πληροφορίες προβολής:

Ημερομηνία: Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 – Ώρα: 21:30

Τόπος: Doc Café, Κουτσομητοπούλου 6, Καλαμάτα

Υπότιτλοι: Ελληνικοί & αγγλικοί

Είσοδος ελεύθερη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More