Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 14ου Ανδάνειου Δρόμου 17 χλμ. ο οποίος συνδέει την πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης με το Διαβολίτσι, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας, η οποία έχει την τιμή να φέρει το όνομα της πανάρχαιας, ιερής και πρώτης πρωτεύουσας των Μεσσηνίων.
Της πόλης με τα Μυστήρια και τους Αγώνες. Της πόλης που… όρισε με την παρακαταθήκη του Αριστομένη τη θέση της Αρχαίας Μεσσήνης για να αποτελέσει τη συνέχειά της στην ιστορία. Της πόλης που όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του αγώνα, όλοι οι Μεσσήνιοι έχουν καθήκον να εργαστούν για να βρεθούν τα ίχνη της.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 18:00 και ακολουθεί τη διαδρομή: Αρκαδική Πύλη – Νεοχώρι – Μαγούλα – Ζευγολατειό – Κεντρικό – Διαβολίτσι. Η διαδρομή είναι 17.000 μέτρα, από τα οποία τα πρώτα 7 χλμ. είναι σε ασφάλτινο δημόσιο κατηφορικό δρόμο, τα υπόλοιπα 1.800 μέτρα σε χωμάτινο, παραποτάμιο, αγροτικό δρόμο και τα τελευταία 8,2 χλμ. σε δημόσιο ασφάλτινο δρόμο. Θα υπάρχουν σταθμοί νερού ανά 2,5 ή 3 χιλ. και οι δρομείς θα παραλάβουν τους αριθμούς για τη συμμετοχή τους στην πλατεία του Διαβολιτσίου όπου θα λειτουργεί Γραμματεία από τις 15.30 η Γραμματεία.
Η μετάβαση των δρομέων στην αφετηρία του αγώνα, στην Αρκαδική Πύλη θα γίνει με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από το Διαβολίτσιόπου και θα γίνει ο τερματισμός, στις 17:00.
Οι δηλώσεις συμμετοχής άνοιξαν και θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του sdym.gr μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Αυγούστου 2024, ενώ θα ένας περιορισμένος αριθμός μπορεί να υποστηριχθεί και την ημέρα του αγώνα, στη Γραμματεία μέχρι τις 16:45
Το όριο τερματισμού είναι στις 20:15 και θα δοθούν μετάλλια σε όλους όσοι τερματίσουν καθώς και κύπελλο στους έξι πρώτους στις κατηγορίες ανδρών – γυναικών.
ΑΓΩΝΑΣ 5.000
ΚΑΙ 1.000 ΜΕΤΡΩΝ
Παράλληλα, θα διεξαχθεί αγώνας 5 χλμ. στη διαδρομή: Διαβολίτσι – Κεντρικό – Διαβολίτσι με σταθμό νερού στο Κεντρικό και εκκίνηση από την πλατεία του Διαβολιτσίου στις 18:00. Μετάλλιο θα δοθεί σε όσους τερματίσουν και στους τρείς πρώτους κάθε κατηγορίας θα δοθεί και το Μετάλλιο του Ανδάνειου Δρόμου 17.000 μ.
Την ίδια ώρα θα ξεκινήσει και ένας παιδικός αγώνας δρόμου 1.000 μ. εντός του Διαβολιτσίου, όπου θα δοθούν μετάλλια σε όλα τα παιδιά που θα τερματίσουν και στους τρεις πρώτους, κορίτσια και αγόρια, το Μετάλλιο του Ανδάνειου Δρόμου 17.000 μ.
Ο ιατρικός έλεγχος είναι αποκλειστική ευθύνη των συμμετεχόντων και για τους ανήλικους, η συμμετοχή με ευθύνη των Γονέων και Κηδεμόνων τους.
Στον τερματισμό θα προσφερθεί πρόχειρο γεύμα και φρούτο και οι απονομές θα ξεκινήσουν στις 20:30.
Η διοργάνωση ανήκει στον Δήμο Οιχαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Σύλλογο Γυναικών Ανδανίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας (ΣΔΥΜ) και την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Γυμνασίου Διαβολιτσίου και των Ανδανιωτών Καλαμάτας.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο Ανδάνειος Δρόμος διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2009 με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία της περιοχής και να αναδειχθεί ο ρόλος της Αρχαίας Ανδανίας στη χώρα των Μεσσηνίων κατά την Αρχαιότητα. Συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς αγώνες στη Μεσσηνία και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου με πανελλήνια εμβέλεια και τη συμμετοχή Αθλητών και Πρωταθλητών από όλη την Ελλάδα.
Το αναμνηστικό μετάλλιο που δίνεται στους συμμετέχοντες αθλητές είναι σε σχέδιο χάλκινης Υδρίας που «μεταφέρει» το μήνυμα της «παρακαταθήκης του Αριστομένη»: ΕΝΤΑΥΘΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ ΕΓΕΓΡΑΠΤΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΗΝ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ.
Στην αναμνηστική φανέλα του αγώνα δε, υπάρχει τυπωμένο το απόσπασμα της αναφοράς του περιηγητή Παυσανία στην Αρχαία Ανδανία: «επετράφη δε νεότης και αλλαχού της Μεσσηνίας, οι δε άριστοι και αριθμόν πλείστοι περί την Ανδανίαν, εν δε αυτοίς και Αριστομένης, ος και νυν έτι ως ήρως έχει παρά μεσσηνίοις τιμάς».
Όποτε υπάρχει οικονομική δυνατότητα ο Ανδάνειος Δρόμος συνοδεύεται και με παράλληλες εκδηλώσεις όπως ομιλίες και διάφορες διήμερες ή τριήμερες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη των Πολιτισμικών, Φυσικών και Παραγωγικών Αγαθών της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας.
Στο πλαίσιο αυτό των εκδηλώσεων χαρακτηριστική ήταν στο παρελθόν η παρουσίαση από τον αείμνηστο καθηγητή Πέτρο Θέμελη της σχέσης της Αρχαίας Ανδανίας με την Αρχαία Μεσσήνη και του ανασκαφικού έργου στον Ναό της Άνω Μέλπειας και της Πολίχνης, από την Αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη.
Ο καθηγητής – ερευνητής Γιάννης Λύρας είχε παρουσιάσει το τελετουργικό των Μυστηρίων της Ανδανίας όπως αυτό περιγράφεται στις Στήλες που είναι εντοιχισμένες στην είσοδο της Εκκλησίας στο χωριό Κωνσταντίνοι, ενώ είχε φιλοξενηθεί και φωτογραφική έκθεση με εικόνες από όλα τα χωριά της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας. Σύντομα αναμένοντ τα αποτελέσματα της Επιφανειακής Αρχαιολογικής Έρευνας που έχει ξεκινήσει η καθηγήτρια Ελένη Ζυμή με την Επιστημονική της Ομάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων σε όλη την Άνω Μεσσηνία.
Για λεπτομέρειες μπορεί κανείς να επικοινωνεί με τον Θύμιο Αλεξόπουλο στο: 6942553154