TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Επιστημονική ημερίδα στη Σελλασία | Δημήτρης Πτωχός: «Ελαιόλαδο, παράδοση και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ήταν κεντρικός ομιλητής στην επιστημονική ημερίδα «Σπάρτη: Ελιά και Ελαιόλαδο», που διοργανώθηκε στη Σελλασία το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

epistimoniki imerida elaiolado 2 - epistimoniki imerida elaiolado 2

Στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου ως βασικού πυλώνα της αγροτικής παραγωγής της Πελοποννήσου, λέγοντας: «Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό προϊόν για την οικονομία της περιοχής, αλλά αποτελεί μέρος της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου».

epistimoniki imerida elaiolado 3 - epistimoniki imerida elaiolado 3

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της προώθησης του πελοποννησιακού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές».

epistimoniki imerida elaiolado 4 - epistimoniki imerida elaiolado 4

Παράλληλα, μίλησε για στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισημαίνοντας: «Η ελαιοπαραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες. Γι’ αυτό είναι καθοριστικό να αναπτύξουμε στρατηγικές που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων μας».

epistimoniki imerida elaiolado 6 - epistimoniki imerida elaiolado 6

Η επιστημονική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος, είχε ως στόχο την ανάδειξη της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγεία, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή, η προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και η σημασία της ποιότητας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

epistimoniki imerida elaiolado 7 - epistimoniki imerida elaiolado 7

Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του εκφράζοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας στην αναβίωση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, η οποία διεξαγόταν επί σειρά ετών στη Σελλασία, λέγοντας: «Η αναβίωση αυτής της γιορτής είναι μια συμβολική κίνηση που τιμά την παράδοση και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή μας».

epistimoniki imerida elaiolado 8 - epistimoniki imerida elaiolado 8

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Λακωνίας.

epistimoniki imerida elaiolado 7 - epistimoniki imerida elaiolado 7

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ακαδημαϊκός και πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Καραμάνος, που μίλησε για την «Ελιά και την κλιματική αλλαγή», και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, που αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής.

epistimoniki imerida elaiolado 1 - epistimoniki imerida elaiolado 1

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, με θέμα «Ελαιόλαδο, Γεύση και Υγεία», μίλησαν η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες της ελιάς, ο Βασίλης Δημόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Καλαμάτας, για τις προκλήσεις της αισθητηριακής ποικιλομορφίας του λακωνικού ελαιολάδου, και η Αιμιλία Ρηγάκου, χημικός και ειδική στα βρώσιμα έλαια, για τη συσχέτιση της γεύσης του ελαιολάδου με την υγειοπροστατευτική του δράση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού και παρεμβάσεις από παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εξαγωγείς. Στο τέλος της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο βιοκαλλιεργητής, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, για τη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More