Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διευρύνοντας τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο υιοθετεί για το σχολικό έτος 2024-2025 τρεις σχολικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε σχολικές μονάδες της πόλης μας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο «Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Δημοσίων Βιβλιοθηκών» και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024.
Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα σχολικό δίκτυο με επίκεντρο τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, όλα τα μέλη του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν το σύνολο των υπηρεσιών της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Η βιβλιοθήκη έλαβε πολλά αιτήματα σχολείων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αφού εξετάσθηκαν ενδελεχώς, επιλέχθηκαν οι σχολικές βιβλιοθήκες των ακόλουθων τριών σχολικών μονάδων:
1) Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας»
2) 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, «Πέτρος Θέμελης»
3) 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Την καταλογογράφηση της συλλογής των σχολικών βιβλιοθηκών έχει αναλάβει ο Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος, Ευάγγελος Κοτσίλας. Ο βιβλιοθηκονόμος, μαζί με το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, θα συνεργαστούν στενά με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπεύθυνους των σχολικών βιβλιοθηκών για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα αποβλέπει:
- Στην καταλογογράφηση 9.000 τεκμηρίων (συνολικά) των τριών σχολικών βιβλιοθηκών και φιλοξενία τους στην πλατφόρμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
- Στην πρόσβαση των σχολικών μονάδων στο πληροφοριακό υλικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Μέσω της πρόσβασης αυτής θα διευρυνθούν οι πηγές για τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν βιβλιογραφία και υλικό που δεν διαθέτουν οι σχολικές βιβλιοθήκες των σχολείων τους.
- Στην οργάνωση ενημερωτικών δράσεων πληροφοριακής παιδείας, και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών οδηγών με εύληπτο περιεχόμενο, που θα δώσουν ώθηση στις ανωτέρω δραστηριότητες καθώς οι μαθητές θα μπορούν να αναζητήσουν τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, να διεξαγάγουν πληροφοριακή έρευνα και να αναπτύξουν συνεργασίες με άτομα ή ομάδες στο σχολικό περιβάλλον με κοινά ενδιαφέροντα.
Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας, θα μπορούν να δανείζονται συστηματικά και ελεγχόμενα τόσο από τη σχολική, όσο και από την Δημόσια Βιβλιοθήκη. Αυτό συνεπάγεται: 1) την έκδοση κάρτας δανεισμού για κάθε μαθητή και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και 2) τη διαμόρφωση ειδικών κανόνων δανεισμού για τα άτομα με σχολική κάρτα και την εξασφάλιση πρόσβασης και δανεισμού σε όλα τα άτομα με σχολική κάρτα από το σύνολο του υλικού (σχολικής βιβλιοθήκης και Δημόσιας Βιβλιοθήκης).
Για τις ανάγκες που περιγράφονται στη δράση, η βιβλιοθήκη μας θα προσφέρει σε κάθε ένα από τα τρία σχολεία που θα υιοθετήσει: δύο (2) πλήρεις σταθμούς εργασίας (PC) που θα αξιοποιηθούν για την πρόσβαση των μαθητών στο Δημόσιο Κατάλογο της βιβλιοθήκης και στο σύνολο των πληροφοριακών πόρων που διαθέτει ή θα αναπτυχθούν. Οι σταθμοί αυτοί θα εγκατασταθούν στις σχολικές μονάδες και θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα της βιβλιοθήκης. Ένας από τους σταθμούς εργασίας (PC) σε κάθε σχολική μονάδα, θα αξιοποιηθεί για το δανεισμό του υλικού της σχολικής βιβλιοθήκης και θα περιλαμβάνει αναγνώστη Barcode, σταθμό αναγνώρισης RFiD και εκτυπωτή αποδείξεων.
Ευχαριστούμε θερμά όλα τα σχολεία που έστειλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα περισσότερων σχολικών μονάδων.