TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δήμος Οιχαλίας: Την Κυριακή στο Μίλα εκδήλωση τιμής στον θρυλικό αεροπόρο του 1940 Μαρίνο Μητραλέξη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμος Οιχαλίας τιμά όπως κάθε χρόνο, έναν ξεχωριστό ήρωα, ο οποίος γεννήθηκε στο Μίλα και άφησε έντονο το αποτύπωμά του στον αγώνα.

Ο λόγος για τον αεροπόρο Μαρίνο Μητραλέξη, ο οποίος έγινε “καμικάζι” και με αυταπάρνηση και περίσσευμα ψυχής έβαλλε κατά των Ιταλών, ακόμη και χωρίς πυρομαχικά. Η αναμέτρηση στους αιθέρες κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ήταν άνιση για την ελληνική πλευρά, καθώς στερούσε δραματικά της Ιταλικής Αεροπορίας. Όπως συνέβαινε πάντα σε αυτήν την χώρα όμως, η ψυχή των ανθρώπων της, έκανε τη διαφορά.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ο δικός μας, Μαρίνος Μητραλέξης, ο οποίος στις 2 Νοεμβρίου 1940 μαζί με άλλους αεροπόρους και έξι συνολικά καταδιωκτικά PZL επιχείρησε να αναχαιτίσει 27 ιταλικά βομβαρδιστικά που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη. Ο Μητραλέξης, κατέρριψε ένα ιταλικό αεροσκάφος και άρχισε πυρ κατά ενός ακόμη. Κάποια στιγμή τα πυρομαχικά τέλειωσαν και ο ατρόμητος πιλότος από το Μίλα, κατάφερε να καταρρίψει το εχθρικό αεροσκάφος εμβολίζοντάς το στην ουρά με τον έλικά του.

Τον ήρωα αυτό, τον σπουδαίο άνθρωπο που απέκτησε δικαίως τη φήμη του θρυλικού χειριστή της Ελληνικής  Αεροπορίας, ο Δήμος Οιχαλίας τιμά σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 στον τόπο καταγωγής του, το Μίλα.
Στις 11:30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Για τον ήρωα του 40′ θα μιλήσει η Δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου,  ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More