Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την αντιμετώπιση και τις ζημιές που προκλήθηκαν από το δάκο στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσσηνίας.
Στην επιστολή επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η χρονιά για την ελαιοκομία της περιοχής της Καλαμάτας και, εν γένει, της Μεσσηνίας είναι καταστροφική, λόγω της δακοπροσβολής. Εκτιμάται ότι θα λείψει εισόδημα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω μεγάλης υποβάθμισης της ποιότητας (το 70% των ελαιολάδων έχει οξύτητα 1,5 βαθμών που κατά περίπτωση αγγίζουν τους 2 ή και 3 βαθμούς, ενώ κατά την περίοδο 2017/18 επικράτησαν οξύτητες επιπέδου 0,20 έως 0,40) και μείωσης της παραγωγής.
Ζητούμε να ενεργήσετε τα δέοντα για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, καθώς για το σκοπό αυτό υπάρχουν δυνατότητες μέσω Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό, με τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), όπως αυτές που ανακοινώσατε για την κτηνοτροφία τον Οκτώβριο 2018.
Τα τελευταία 25 χρόνια, το πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς ήταν επιτυχές και απέτυχε δραματικά μόνο κατά τις περιόδους 2016/17 και 2018/19. Έχει, λοιπόν, εκ των πραγμάτων αποδειχθεί πως η δακοκτονία με το σύστημα αυτό είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματική».
Ο Π. Νίκας επεσήμανε πως πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και πρότεινε:
• «Η κατανομή των πιστώσεων από το Υπουργείο να γίνεται εγκαίρως, π.χ. από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να τελεσφορούν οι διαγωνισμοί και να προλάβουμε την πρώτη γενιά του δάκου – που δεν περιμένει Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους – ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου
• να καταβληθεί μέριμνα, με κατάλληλη προετοιμασία και διάθεση πιστώσεων, ώστε να γίνεται διαγωνισμός κάθε τρία έτη, προκειμένου να υπάρχει άνεση χρόνου κατά την εφαρμογή της δακοκτονίας, που θα επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό ακόμη και τις περιόδους με πρωιμότητα
• να αυξηθούν τα κονδύλια στα αναγκαία επίπεδα, ώστε να προσλαμβάνεται επαρκής αριθμός παγιδοθετών και τομεαρχών, αλλιώς δεν γίνεται επιτυχημένη δακοκτονία
• τα τρακτέρ των εργολάβων-ψεκαστών να εφοδιαστούν με GPS, ώστε ο επιβλέπων ανά τομέα γεωπόνος να βλέπει στον υπολογιστή και στους ορθοφωτοχάρτες πού πορεύθηκε κάθε ψεκαστικό συγκρότημα, προκειμένου να γίνονται αντιληπτές οι ενδεχόμενες αστοχίες και να επανορθώνονται άμεσα. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία ως συμπλήρωμα της αυτοπρόσωπης επιτόπιας επίβλεψης από πλευράς των τομεαρχών γεωπόνων».