TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

«Φρένο» σε όσους νομίζουν ότι θα μπορούν να φύγουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές έβαλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στους λόγους για τους οποίους δεν έχουν αποδώσει στο μέγιστο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν στον βαθμό που απέδωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

«Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν μια σειρά απο δείκτες σχετικούς με την πορεία της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εισήγηση για ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες και ξεχωριστά μέτρα.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι «δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προτετοιμασία του εμβολιασμού», ώστε να ξεκινήσεις με το που έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια και συμπλήρωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει μείωση στις κατειλημμένες απλές κλίνες κορωνοϊού στα νοσοκομεία», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμα».

Στο πικ της πανδημίας μπορεί να ήταν ενεργά 100.000 κρούσματα

Είναι ακόμη χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα, σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρης, καθηγητής Μικροβιολογιας μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμονων Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6 και συμπλήρωσε ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ενεργά κρούσματα ήταν περισσότερα από 100.000 με αποτέλεσμα, να συνεχίζεται έως και σήμερα η διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. Πλέον ο αριθμός έχει μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι επιστήμονες.

«Η πανδημία συνεχίζεται παρά το ελαφρύ lockdown», είπε ο κ. Τσακρής, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί έχει να κάνει με τα στοιχεία της επιδημίας και της διασποράς της και όχι επειδή δεν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, το θέμα των ελέγχων για να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς.

«Η Ευρώπη δεν υπολόγισε τη δυναμικότητα του δεύτερου κύματος», σημείωσε ο καθηγητής αναφέροντας ότι ήδη από το καλοκαίρι λόγω των μετακινήσεων αλλά και του τουρισμού αυξήθηκε το φορτίο, ενώ αναφέρθηκε και στις κλιματικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη διασπορά του ιου. Όπως είπε, το κύριο χαρακτηριστικό του ιού είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του.

Στην ερώτηση αν πράγματι κατά τη γνώμη του, βιάστηκαν οι Βρετανοί να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, ο κ. Τσακρής ήταν επιφυλακτικός απαντώντας ότι είναι σχετικό, διότι είναι μια πανδημία που εξελίσσεται. Παράλληλα, είπε πως παραμένουν κάποια ερωτήματα για το εμβόλιο.

«Διαμορφώνεται μια επιβεβλημένη ανάγκη εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη», πρόσθεσε, ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Λαζανάς για νεκρούς από κορωνοϊό: Σαν να πέφτει κάθε μέρα αεροπλάνο και να σκοτώνονται όλοι

Την άποψη ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο, όπως τον Μάρτιο, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι ακόμα στην Επιτροπή δεν έχει συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά δήλωσε ότι «είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Μάλιστα, εξήγησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων.

Σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στους ασθενείς, ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών -ευτυχώς όχι μεγάλος- μετά την πάροδο της οξείας φάσης, έχει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα άλλο, μικρότερο μέρος, έχει προβλήματα με την καρδιά του. «Οι βλάβες αυτές μπορεί να κρατήσουν και 6 μήνες και κάποιοι μπορεί να έχουν και μόνιμες βλάβες», κατέληξε.

Ο χάρτης των επόμενων ημερών

Η νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων τοποθετεί ταυτόχρονα σε δεύτερο χρόνο και την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, σημεία του οποίου, ωστόσο, αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στο γκρίζο τοπίο από τις ανθρώπινες απώλειες και τον αμετάβλητο σχεδόν -σταθερά τετραψήφιο- αριθμό νέων κρουσμάτων.

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν τροχοπέδη για κάθε εορταστική νότα, την επαναλειτουργία των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών (δηλαδή χριστουγεννιάτικων προϊόντων), μαζί με την δυνατότητα να πωλούν αντίστοιχα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ενώ λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Παρά την ψυχολογική αυτή τονωτική ένεση, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων αυτών λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας τους στα τέλη, δηλαδή, κάθε έτους, στολίδια και λαμπιόνια δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, που διαμορφώθηκαν χθες στα 1.886 και 622 αντίστοιχα. Η κατάσταση, παράλληλα, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα, με το κυβερνητικό επιτελείο να συναρτά πλέον κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων με το ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Κλειστά σχολεία

Σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων. Παρότι μάλιστα οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν αμετάκλητα, η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με το σχολικό κουδούνι να ηχεί εκ νέου από Γενάρη.

Νυχτερινή ζωή με εμβόλιο

Εκτός από τα σχολεία, στη λίστα με τα κλειστά καταστήματα περιλαμβάνονται ήδη τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι πολυχώροι ψυχαγωγίας, τα οποία θα επανακκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς. Εφόσον για το κυβερνητικό επιτελείο η νυχτερινή ζωή θα επανέλθει μαζί με την εφαρμογή της πρώτης δόσης του εμβολίου, αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτόματα στην επάνοδό τους στις αρχές του 2021, καθώς οι πρώτες δόσεις «θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου», όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», ενώ για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται στη χώρα 1.018 κέντρα, στα οποία θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.

Στην αναμονή για το εμβόλιο, θα πρέπει να υπάρξει «πολύ αυστηρή τήρηση των μέτρων» ανέφερε χθες η Πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, διαπιστώνοντας ακόμη πως «ήδη υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους» παρά το απαγορευτικό. Οι αυστηροί, ωστόσο, περιορισμοί θεωρούνται για τα αρμόδια υπουργεία αυτονόητοι, όσον αφορά στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αλλά και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια. Αν και επιχειρήσεις του κλάδου αντίκεινται στη λειτουργία τους στις γιορτές με αυστηρούς περιορισμούς, προτάσσοντας το άνοιγμά τους μετά το εμβόλιο, το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην κανονικότητα περνά από ένα σφιχτό πλαίσιο κανόνων.

Προσεχώς ανοιχτά

Με αυτούς τους όρους, στα «προσεχώς» είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης πιθανά την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More