TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιανουάριο

Με τους επιδημιολόγους να δείχνουν παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι και το Φεβρουάριο προειδοποιώντας για νέο κύμα κορονοϊού στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Εκτός από το «κούρεμα» κατά 80% των ενοικίων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, το έκτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο εξετάζονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο να έχει καταρρεύσει ενώ είναι άγνωστο πότε θα ανεβάσουν ρολά.

Για το 2021 τα μέτρα στήριξης που έχουν προϋπολογιστεί φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία.

Για το επόμενο έτος κρίσιμη παράμετρος στο δημοσιονομικό πεδίο είναι η πορεία των εσόδων κυρίως των φορολογικών με δύο βασικά ζητούμενα: τις εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω οικονομικής στενότητας στην αγορά και την δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για κορωνοχρέη άνω των 3 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του νέου προυπολογισμού το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον φορολικά έσοδα άνω των 3,5 δις. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προυπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παρακολουθούν στενά με την «αγωνία στο κόκκινο» τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχοντας στο τραπέζι ένα «κυλιόμενο» σχέδιο δράσης. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι το τοπίο παραμένει θολό και ουδείς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αποκλείσει παράταση του lockdown τους επόμενους μήνες πράγμα που αυτόματα θα οδηγήσει σε επέκταση η και σε εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης και θα επιτείνει τα πλήγματα στην πραγματική οικονομία. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με την υπόθεση της υποχώρησης της πανδημίας από τον Απρίλιο και μετά επισημαίνοντας ότι στο νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα 7,5 δις. ευρώ για την αναχαίτιση των παρενεργειών.

Την ίδια ώρα η υπέρβαση στα έσοδα του Νοεμβρίου αποδίδεται  στην καλή δεδομένων των συνθηκών πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο και στον υψηλό βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους με τη συνδρομή και των φθηνών δανείων που έλαβαν το Νοέμβριο από τον επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υπέρβαση στα έσοδα προκύπτει με βάση τον  δραστικά προς τα κάτω αναθεωρημένο στόχο για το τρέχον έτος στο προϋπολογισμό του 2021. Ειδικότερα με βάση το αρχικό σχέδιο του φετινού προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε από τη Βουλή το περυσινό Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα ανέρχονταν σε 53,751 δισ. ευρώ αλλά με την αναθεώρηση ο πήχης κατέβηκε κατά 7,927 δις. ευρώ και ο στόχος τέθηκε στα 46,454 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για τις εισπράξεις από φόρους έπεσε κατά 9,216 δισ. ευρώ αφού από 51,997 δισ. ευρώ αρχικά διαμορφώθηκε στα 42,781 δισ. ευρώ. Αντίθετα με την αναθεώρηση οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,173 δισ. ευρώ λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας στα 70,774 δισ. ευρώ από 56,037 δισ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More