Την ενεργοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, γνωστοποίησε η Γενική Γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων για την Αττική.
Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.
Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο).
Άλλα μέτρα για τους εργαζόμενους
Επίσης, η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι, τις επόμενες ημέρες, ανοίγει σχετική πλατφόρμα στην οποία οι εργοδότες των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας, με πάνω από 20 εργαζόμενους, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους, όπως και οι ίδιοι την επιθυμία τους να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού δωρεάν έως και δύο φορές το μήνα. Όπως είπε, αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική.
Ακόμη:
– Συνεχίζεται κανονικά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως επίσης και η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία, με τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1.
– Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
– Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους στην περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.
– Προβλέπονται άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων, διάρκειας 14 ημερών, με δυνατότητα αναπληρώσεως μίας ώρας ανά ημέρα, μετά την επιστροφή τους στην εργασία και άδειες εργαζόμενων γονέων για τις περιπτώσεις που νοσούν τα παιδιά τους από κορωνοϊό.
– Εξακολουθούν να υφίσταται οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους καλλιτέχνες.
– Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη.
Αναστολή σύμβασης εργασίας
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας.
Όπως διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη, θα ισχύσει μία περίοδο χάριτος για προαναγγελία από αύριο 11 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περνάνε από πληττόμενους σε κλειστούς, όπως για παράδειγμα για το λιανεμπόριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.
Τέλος, η κ. Στρατινάκη τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας μερίμνησε και δίνει τη δυνατότητα ορθών επαναλήψεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χωρίς δυνατότητα μεταβολής, όμως, για τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο. Άρα, λοιπόν, όπως υπογράμμισε, οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές -από πληττόμενες σε κλειστές- με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να κάνουν ορθές επαναλήψεις με δύο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.