TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Συνεχίζονται τα εμβόλια της AstraZeneca

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται:

«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουνστη διάθεσή τουςτο σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHOκαθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».

Και καταλήγει:

«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Ψυχραιμία συνιστά ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με σημερινή του παρέμβαση, συνιστά ψυχραιμία.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα. «Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε.

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 είπε: «Αυτή τη στιγμή η οδηγία είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Προφανώς αν υπάρξει νεότερη οδηγία θα επαναξιολογηθεί η στάση μας».

Το CNN Greece επικοινώνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία συνέστησε: «ψυχραιμία, ψυχραιμία και ψυχραιμία».

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More