Το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,έρχεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και σε άλλες 11 πόλεις, από τις 8 έως τις17 Απριλίου 2022. Ένα δεκαήμερο ταξίδι στον κόσμο μέσα από 70 ντοκιμαντέρ (20 ελληνικά και 50 διεθνή) από 36 χώρες, με 33 πανελλήνιες πρεμιέρες, 20 προσκεκλημένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 3 αφιερώματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, εκπαιδευτική ζώνη, «Ντοκιμαντέρ για όλους» αλλά και διαδικτυακές προβολές!
Το Αφιέρωμα στην Υποσαχάρια Αφρική
Δέκα ντοκιμαντέρ, αρκετά εξ αυτών βραβευμένα στα φεστιβάλ του Κόσμου, απαρτίζουν το αφιέρωμα με τίτλο «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής». Οι ταινίες καταπιάνονται με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες. Προέρχονται, δε, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος λειτουργεί,από τις 3μέχρι και τις 10 Απριλίου, στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49) μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.
Το Αφιέρωμα στη NatalieHalla
Ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα, ηΑυστριακήNatalieHalla, θα βρίσκεται στην Καλαμάτα όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, όπου και θα προβληθούν6 ταινίες της: «Ο Εφιάλτης των Σαμάνων» (TheShaman’sNightmare),«Χωρισμένοι» (Separated), «Πουθενά» (Nowhere), «Τα Παιδιά του Δάσους» (Childrenoftheforest), «Gaelle» και «Ο διάδοχος του Λιστ» (TheheirofLiszt).
Το Αφιέρωμα στην Ισότητα
Το καθιερωμένο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 13 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπήτην οποία απαρτίζουν η NatalieHalla, ο RobertRombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήσαμε και φέτος κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων, στοχεύοντας να οδηγηθούμε σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση. Η απονομή των Βραβείων Ισότητας και του Ειδικού Βραβείου του Αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου(Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 21:00)
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών της Καλαμάτας, εδώ:https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/peldocfest-22/aboutevent/16
Παράλληλες δράσεις-εκδηλώσεις
- Τρία Πανεπιστήμια σε ένα Κινηματογραφικό Εργαστήρι
Στο Κινηματογραφικό Εργαστήριο “StoryLab”, φοιτητές από τρία πανεπιστήμια της Ελλάδας θα κληθούν να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους, υπό την καθοδήγηση του Βρετανού σκηνοθέτη ErikKnudsen και του διδάσκοντος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβου Παναγόπουλου.Το τελικό προϊόν θα προβληθείσε ειδική εκδήλωση του 8ου Φεστιβάλ, την Τετάρτη 13 Απριλίου(Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 20:15).Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
- Έλληνες και Βάσκοι Κινηματογραφιστές συμπράττουν
Το όραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου να στηρίξει και να προωθήσει τους Έλληνες κινηματογραφιστές γίνεται πραγματικότητα, μέσω της συμπαραγωγής με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, για την ολοκλήρωση ενός 90λεπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία». Τρεις Έλληνες και τρεις Βάσκοι κινηματογραφιστές: η Καλλιόπη Λεγάκη, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου, ο Γιώργος Δανόπουλος, η MarisolGilAntillano, η PaulaGomezGonzalez και ο AleixAguila, θα συναντηθούν στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, και θα παρουσιάσουν στο κοινό την εξέλιξη της εργασίας τους, προβάλλοντας μέρος των γυρισμάτων τους και αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους. Η ειδική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 16 Απριλίου (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 18:30).
- «Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ» με τον RobertRombout
Το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει το φετινό σεμινάριο του Ολλανδού σκηνοθέτη RobertRombout, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίαςσε Αθήνα και Καλαμάτα. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.Το παραχθέν ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Πορτραίτα» θα παρουσιαστεί στην Τελετή Λήξης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα, την Κυριακή 17 Απριλίου(Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 21:00).
Τις παράλληλες δράσεις ολοκληρώνουν:
-το Masterclass «Το Φως στις Παραστατικές Τέχνες»για τους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο με την διακεκριμένη σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
–το Εργαστήριο του ΕΚΟΜΕ, «Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση» που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητακαι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 17.00,στον Χώρο Τέχνης Α49(Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα).
–Σεμινάρια υπό τη μορφή περιπάτου στη Φύση, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) για μαθητές Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική αναπηρίασε Καλαμάτα, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο.
–Σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, υπό την επίβλεψη του Ιταλού σκηνοθέτη, ThomasKunstler, για παιδιά Δημοτικού σε Καλαμάτα και Ξυλόκαστρο.
Οι Διαδικτυακές Προβολές
Είκοσι πέντε επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10:00 μέχρι τις 18/4 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας. Το πρόγραμμα των προβολών, σας περιμένει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.peloponnisosdocfestival.com .
Εκπαιδευτική Ζώνη/Ντοκιμαντέρ Για Όλους
Η καθιερωμένη εκπαιδευτική ζώνη επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 9 έως τις 17 Απριλίου, με 19 νέα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ! Καθημερινά, απότις 08:00 έως τις 14:00 μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου που αντλούν τη θεματολογία τους από την Ιστορία, το Περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα κ.ά. Η πρωινή ζώνη θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.
Συναυλίες Jazz, Balkan&αφρικανικός χορός
Μία jazzσυναυλία με τον ΑρίωναΓυφτάκη και τον GabrielMilozzi θα κλείσει μουσικά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, ενώ στην τελετή λήξης,5 Γάλλοι με ελληνικό όνομα, οι «NavayoQuintet», θα μας ταξιδέψουν στην μουσική των Βαλκανίων και της παράδοσης!
Μάλιστα, στην διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν τέσσερις υπαίθριες συναυλίες από τους«NavayoQuintet», ένα πολυπολιτισμικό σχήμα με επιρροές από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Ανατολή και τη Δύση! Οι «NavayoQuintet» είναι οι: AkramChaïb(κλαρινέτο), RémiFoucrier(βιολί-τραγούδι), IsabelSokol-Oxman(γκαντούλκα-βιολί-τραγούδι), FabienDubuy(κιθάρα-λαούτο) καιPaulBalas(ακορντεόν). Στην τελετή λήξης θα απολαύσουμε, επίσης, τον Κενυάτη χορευτή και χορογράφο από την Αθήνα,SammiGianKigumba, σε μία μικρή performanceμε άρωμα Αφρικής!
Η είσοδος σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:Η είσοδος στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού για κατηγορίες εμβολιασμένων ή νοσησάντων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο Πνευματικό Κέντρο. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση πριν από την έναρξη της εκάστοτε προβολής, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού. Συνιστάται η δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο (2) έως και τέσσερις (4) καθήμενους.
Οι πόλεις που επίσης συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ είναι: Πάτρα, Σπάρτη, Τρίπολη, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Φιλιατρά, Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Δημητσάνα.
Όλο τo πρόγραμμα προβολών και δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/peldocfest-22. Στο facebook, μας βρίσκετε στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, στο instagram.com/peldocfest
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: ΚλεώνηΦλέσσα
Οικονομική Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΡΤ, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Αιγίδα: InterActionArt