Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση του Έμπολα στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο, μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας στην Μπαντάκα, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Έπειτα από την επανεμφάνιση του ιού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου. Έως την περασμένη Τετάρτη είχαν εντοπιστεί 267 σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που επεσήμανε ότι σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας.
«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο ΠΟΥ. Παράλληλα ο Οργανισμός επεσήμανε πως η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Σουντ Ουμπάνγκι, η οποία συνορεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Κινσάσα.
Πάντως ο ΠΟΥ θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της χώρας χαρακτηρίζεται «υψηλός», λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορωνοϊού.
Αυτή είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976. Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως δεν διατηρήθηκαν ορισμένες από τις βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων.
«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.