TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ : Χατζηγιάννης για την παραίτησή του: «Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις» – Νωρίτερα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υπέβαλε την παραίτησή του στον Κύπριο πρόεδρο, ο οποίος με τη σειρά του την έκανε δεκτή – Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση

Την ελπίδα ότι, το σύντομο πέρασμα του από την Κυβέρνηση, «είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο», εκφράζει ο παραιτηθείς υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Μιχάλης Χατζηγιάννης, σε δήλωση του προς τους πολίτες, η οποία ακολουθεί την επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη δήλωσή του ο κ. Χατζηγιάννης εκφράζει ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού και προσθέτει: «Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις, κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία, για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο ‘ άγγιγμα ψυχής’, συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό, του από χρόνια φίλου μου και Προέδρου σήμερα Νίκου Χριστοδουλίδη».

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι πριν να αποδεχτεί την τιμή που του έκανε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να του προτείνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Πολιτισμού, «συμφωνήσαμε ότι αναλαμβάνω για να προωθήσω τρία σημαντικά ζητήματα του προεκλογικού του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Το πρώτο, όπως αναφέρει, αφορούσε την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, με περίπου δυόμισι χιλιάδες καλλιτέχνες να διευκολύνονται στην καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη και το δεύτερο, την έκδοση προπληρωμένης κάρτας Νεολαίας-Πολιτισμού αξίας 200 ευρώ, για νέους που θα έχουν συμπληρώσει το 18  έτος της ηλικίας τους εντός του 2023.

Το τρίτο ζήτημα, συνεχίζει, αφορούσε την απαλλαγή από φορολόγηση των χρημάτων που εταιρείες, οργανισμοί ή και ιδιώτες προσφέρουν ως χορηγίες σε εκδηλώσεις πολιτισμού.

«Γι’ αυτά, από την πρώτη στιγμή στο Υφυπουργείο Πολιτισμού δουλεύουμε με προσοχή, μεθοδικά και εντατικά, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να μας έχει φέρει σε σημείο που να είναι ορατό και το τέρμα», προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «στη βάση του Νόμου διά του οποίου δημιουργήθηκε πέρσι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιότητες της Κύπρου, από την Ιη Ιουλίου 2023 εντάχθηκαν – και ορθώς – στο υφυπουργείο μας».

«Η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1936, στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού απαίτησε σημαντική προεργασία και συντονισμό πολλών Υπηρεσιών και ανθρώπων, η οποία έγινε και γίνεται αθόρυβα και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις να οδηγεί στο μέλλον», αναφέρει και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα το πετύχουμε».

Αναφέρει επίσης ότι από τον Μάρτιο που ανέλαβα ως υφυπουργός Πολιτισμού είχα συναντήσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους που υπηρετούν τον Πολιτισμό.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα, δώσαμε λύσεις ή και τροχοδρομούμε σχεδιασμούς που ανατάσσουν την πολιτιστική δραστηριότητα και που τα αποτελέσματα τους θα φανούν στο εγγύς μέλλον», προσθέτει.

Στην δήλωση του προς τους πολίτες, ο υπό παραίτηση υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρει επίσης ότι το μέγιστο στοίχημα της ζωής του είναι η μουσική δημιουργία, η σύνθεση, το τραγούδι και η στενή σχέση και συνάφεια του με τον κόσμο.

«Από εκεί έρχομαι και εκεί επιστρέφω. Οι λογαριασμοί μου με τη μουσική θα είναι ανοικτοί όσο θα υπάρχω», προσθέτει.

«Το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό της εξουσίας», σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, «είναι όταν κατορθώνει να επιφέρει αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».

«Νομίζω ότι αυτό, όσο καιρό είμαι στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το σχεδιάσαμε και μπήκε σε πορεία υλοποίησης, χάριν στους ακάματους συνεργάτες μου, την γενική διευθύντρια και τους λειτουργούς του Υφυπουργείου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για την ποιοτική δουλειά τους και την αφοσίωση τους στον Πολιτισμό», προσθέτει.

Τέλος, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες και σε όλους τους συμπατριώτες του, όπως αναφέρει, «που πίστεψαν σε μένα», ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι «στηριζόμενοι στη μακρά παράδοση του Πολιτισμού μας, κρίνω ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με πάθος για να τον ανατάξουμε στις ράγες του σύγχρονου κόσμου δημιουργώντας μια κοινωνία με Πολιτιστική Παιδεία».

Μια κοινωνία, συνεχίζει, «πάνω στην οποία, μέσω της γνώσης να θεμελιώνεται μια σύνθετη και πολυπολιτισμική ποιότητα ζωής, που να σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον, και στην τελική να δημιουργεί ήθος. Πιστεύω ότι μόνο αυτό θα μας σώσει και ως τόπο και ως ευρωπαϊκή Κύπρο», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υπέβαλε την παραίτησή του στον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εύχεται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών».

kassianidou
Την ίδια στιγμή, ο κ. Χριστοδουλίδης αποφάσισε να διορίσει, την Δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου ως νέα Υφυπουργό Πολιτισμού.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι σύνταξε το πρωί την επιστολή παραίτησης για αποχώρηση του από το υπουργικό σχήμα.

Οι λόγοι δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά όπως αναφέρουν πηγές, υπάρχει δυσφορία για τον τρόπο που χειρίστηκε κάποιες υποθέσεις. Για παράδειγμα δέχθηκε δριμύτατη κριτική το προηγούμενο διάστημα για ζητήματα όπως η επικοινωνιακή διαχείριση και ο διορισμός συμβούλων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος θεωρεί ότι η υποστελέχωση του υφυπουργείου δεν επιτρέπει την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Ποια είναι η διάδοχος του Μιχάλη Χατζηγιάννη, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου

Η Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α.. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More