Με ικανοποιητικό ρυθμό εξελίσσεται το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και αφορά στη συμβουλευτική, την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση ανέργων.
Το έργο αφορά σε 1.000 ωφελουμένους, οι 500 από τους οποίους προέρχονται τους τρεις Δήμους της Αρκαδίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και οι υπόλοιποι 500, αποκλειστικά, από τον Δήμο Οιχαλίας.
Ο Δήμος Οιχαλίας άλλωστε, κατάφερε να ενταχθεί στο ΣΔΑΜ ύστερα από πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Δήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου, όπως σημείωσε στη διάρκεια της παρουσίασης του εν λόγω έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά απρόσκοπτα δίνοντας μια σπουδαία προοπτική στους νέους κυρίως της περιοχής.
«Ύστερα από δυναμική, σκληρή σε ορισμένες περιπτώσεις, διεκδίκηση, ο Δήμος Οιχαλίας πέτυχε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Εντάχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό Σχέδιο, στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες, αφού ειδικά σε περιοχές ορεινές, όπως ο Δήμος μας, ο Δήμος Οιχαλίας όπου το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή για το μέλλον, μπορεί να αναπτυχθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και κυρίως, να παραμείνουν ή και να επιστρέψουν ακόμη, οι νέοι της περιοχής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Γεωργακοπούλου και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Να παραμείνουν νέοι στην περιοχή και να έρθουν κι άλλοι για να επενδύσουν.
Στη δυνατότητα που δίνεται μέσω του ΣΔΑΜ να ανατραπούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επί χρόνια εξόρυξη λιγνίτη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στάθηκε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Αδαμόπουλος, τονίζοντας πως η εξειδίκευση που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στο έργο είναι πολύ σημαντική ενόψει των επενδύσεων, αφού έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές και μεγάλες οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, ο οποίος κάλεσε τους συμμετέχοντες να επιλέξουν συνειδητά αντικείμενο εξειδίκευσης αφού θα μπορέσουν να απορροφηθούν στις επενδύσεις που θα λειτουργήσουν, οι οποίες αναμένονται πολλές καθώς το ύψος της επιδότησης είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, καθώς φτάνει το 70%. Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το έργο και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της μετάβασης, με τον άνθρωπο και ειδικά τους νέους στο επίκεντρο.
Ο κ. Μαντάς στάθηκε και στον Κόμβο Βιοοικονομίας της Μεγαλόπολης, θύλακα του οποίου θα αποτελεί το Κέντρο που δημιουργείται στον Μελιγαλά και θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες. Στην αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αφού ο Δήμος Οιχαλίας θα αποτελέσει σοβαρότατο επενδυτικό πόλο έλξης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΚ «Διάσταση» Γιάννης Παπαδημητρίου που μαζί με τη ΣΑΡΩΝΙΣ ΑΤΕΒΕ έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην εξέλιξή του και απάντησε στις ερωτήσεις των ωφελουμένων και όλων όσοι θέλουν να ενταχθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως δίνονται πληροφορίες και στο Δημαρχιακό Κατάστημα στον Μελιγαλά, όπου και υποβάλλονται ακόμη αιτήσεις, καθώς και από τους ίδιους τους υπευθύνους του έργου, για σειρά ζητημάτων, οικονομικών και όχι μόνο. Αυτό που πρέπει μεταξύ άλλων να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι το γεγονός πως το ποσό των 2.200 ευρώ που θα λάβουν, δεν φορολογείται και δεν επηρεάζει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα πρώην ΚΕΑ που λαμβάνουν συγκεκριμένοι άνεργοι.