TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δήμος Καλαμάτας: Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου Φιλαρμονικής και συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών

Ο Δήμος Καλαμάτας κατέθεσε ηλεκτρονικά, χθες Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, τέσσερις προτάσεις παρεμβάσεων για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2014-2020. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρος του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που ο Δήμος Καλαμάτας προετοίμασε (αρμοδιότητές του: επιλογή των έργων, μελέτη, το σύνολο των εγκρίσεων, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση) και, δεδομένου ότι ήδη εντάχθηκε η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα, σταδιακά θέτει σε υλοποίηση, είναι δε οι εξής:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων – Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
Προϋπολογισμός: 390.000,00 €

Το κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής βρίσκεται εντός των ορίων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, το οποίο είναι μία από τις δύο υποπεριοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καλαμάτας. Ένας από τους Ειδικούς Στόχους της ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας είναι και ο ΕΣ3.5 με τίτλο «Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης», στον οποίο προβλέπεται να ενταχθούν δράσεις σχετικές με την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να υλοποιηθεί η πράξη με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτηρίων – Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας», η οποία περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Φιλαρμονικής θα επιτευχθεί με τις παρακάτω εργασίες:
• Εσωτερική θερμομόνωση της τοιχοποιΐας στη βορειοανατολική, βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά του κτηρίου
• Θερμομόνωση του δώματος
• Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων του κτηρίου
• Αντικατάσταση του υπάρχοντος λέβητα με νέας τεχνολογίας λέβητα πετρελαίου με συμπύκνωση καυσαερίων
• Αντικατάσταση των υπαρχουσών κλιματιστικών μονάδων από νέες μονάδες inverter
• Αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών από νέα, τεχνολογίας LED

2. Διαμόρφωση χώρων για εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας
Προϋπολογισμός: 17.000,00 €

Με την εν λόγω Πράξη θα διαμορφωθούν οι χώροι επί της ανατολικής πλευράς του ισογείου, στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου. Πρόκειται για την αίθουσα του οκταγώνου (προθάλαμος ισογείου), την αίθουσα βορειοανατολικά του οκταγώνου (αίθουσα προβολής μεσσηνιακών προϊόντων) και τις δυο αίθουσες νοτίως και νοτιοδυτικά του οκταγώνου. Στις δυο αυτές αίθουσες προβλέπονται μικρές παρεμβάσεις για την αισθητική και λειτουργική ενοποίησή τους. Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν αφορούν σε κατασκευές ξύλινες και μεταλλικές, δίκτυα ηλεκτρικά, επενδύσεις, επιστρώσεις και λοιπά τελειώματα.

3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών στην πόλη της Καλαμάτας
Προϋπολογισμός: 237.447,60 €

Θα δημιουργηθούν δύο καινοτόμα τουριστικά καταστήματα πληροφόρησης (infopoints) στην πόλη της Καλαμάτας. Αυτά θα εγκατασταθούν στις δύο υποπεριοχές παρέμβασης της ΣΒΑΑ: το ένα στο ιστορικό Κέντρο, που θα στεγαστεί στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου και το δεύτερο στην παραλιακή ζώνη, σε επισκέψιμο χώρο μεγέθους περιπτέρου, που θα κατασκευαστεί εκ νέου και θα τοποθετηθεί σε πολυσύχναστο σημείο, πολύ κοντά και στο χώρο άφιξης των κρουαζιεροπλοίων. Τα τουριστικά καταστήματα θα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και θα παρέχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση στους επισκέπτες και στους κατοίκους για τουριστικά και πολιτιστικά θέματα της πόλης, μέσα από σύγχρονους διαδραστικούς και βιωματικούς τρόπους πληροφόρησης.

Τα δύο τουριστικά καταστήματα θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στο πρώτο, που θα στεγάζεται σε χώρους του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας, θα λειτουργούν δέκα διαδραστικά συστήματα, ενώ στο δεύτερο, που θα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, θα λειτουργούν τρία διαδραστικά συστήματα. Το αντικείμενο της Πράξης αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία των ανωτέρω διαδραστικών συστημάτων και θα υλοποιηθεί με δύο υποέργα, που το πρώτο αφορά στην παροχή υπηρεσιών και το δεύτερο στην προμήθεια εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα, το πρώτο υποέργο, με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη και εγκατάσταση διαδραστικών πολυμεσικών συστημάτων», περιλαμβάνει:
• την ανάπτυξη – παραμετροποίηση του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί στα διαδραστικά συστήματα (συμπεριλαμβανομένων και των έτοιμων λογισμικών που θα αγοραστούν και θα παραμετροποιηθούν)
• την ανάπτυξη – παραμετροποίηση του συστήματος διαχείρισης και διάθεσης του περιεχομένου των συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των έτοιμων λογισμικών που θα αγοραστούν και θα παραμετροποιηθούν)
• την παραγωγή – προσαρμογή του περιεχομένου που θα χρησιμοποιηθεί στα συστήματα
• την εγκατάσταση των διαδραστικών συστημάτων στα δύο τουριστικά καταστήματα πληροφόρησης και την προσαρμογή τους στο χώρο
• την πιλοτική και δοκιμαστική λειτουργία των συστημάτων, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των διαδραστικών συστημάτων», αντιστοιχεί στην προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, οθόνες αφής, κάμερες ειδικού τύπου υψηλής ανάλυσης, σταθεροποιητές τάσης κ.ά.) στον οποίο θα βασιστεί η λειτουργία των συστημάτων.

4. Προμήθεια και τοποθέτηση περιπτέρου για την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών στην κεντρική προκυμαία λιμένα Καλαμάτας
Προϋπολογισμός: 24.800,00 €

Η εν λόγω Πράξη αφορά στην κατασκευή του τουριστικού καταστήματος στην περιοχή της παραλιακής ζώνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αυτοφερόμενη κατασκευή περιπτέρου (με δομή κοντέινερ), πρισματικής μορφής, με διαστάσεις βάσης 5,20μ. x 3,60μ. και ύψος 3,80μ., η οποία θα τοποθετηθεί επί της κεντρικής προκυμαίας του λιμένα Καλαμάτας, στην προβολή της οδού Μαιζώνος. Εντός του περιπτέρου θα τοποθετηθεί παγκάκι και εκατέρωθεν της βασικής πορείας διόδου του επισκέπτη θα δημιουργηθούν κατακόρυφες κατασκευές, για την τοποθέτηση των οθονών και των συστημάτων ηλεκτρονικής πληροφόρησης.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More