TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δήμος Καλαμάτας: εγκαίνια της Έκθεσης για τους φάρους στις 20 Απριλίου 2019

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, διοργανώνει με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας Έκθεση με θέμα: «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες», που θα διενεργηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας αποτελούν οι φάροι και φανοί. Πρόκειται για κτίσματα μονολειτουργικά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σύνθεση. Συγκαταλέγονται στα «βιομηχανικά μνημεία», αλλά ουσιαστικά διατηρούν όλη την φιλοσοφία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελούν, ακόμη και σήμερα, στο σύνολό τους ένα χρηστικό δίκτυο ασφαλείας στους πλόες των θαλασσών μας.
Η Υπηρεσία εμπνεύστηκε την έκθεση με θέμα: «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες» και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, έχει σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σημασίας των φάρων και της εξέλιξής τους, ως πολιτιστικής κληρονομιάς άρρηκτα συνδεδεμένης με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, καθώς και να επικοινωνήσει στο κοινό την αναγκαιότητα της προστασίας και της συντήρησής τους.
Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε η Έκθεση στο κοινό της Πάτρας, ταξιδεύει στη νότια Πελοπόννησο, στην πόλη της Καλαμάτας, που εκτός των άλλων οι ακτές της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φαρικό δίκτυο για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φαρικό δίκτυο μέσα από το εποπτικό υλικό των συναρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και να περιηγηθούν ανάμεσα σε τμήματα φωτιστικών μηχανημάτων, από τη συλλογή εκθεσιακού υλικού της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέγαρο Χορού Δήμου Καλαμάτας
Διάρκεια Έκθεσης: 15/04/2019 έως 03/05/2019
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More