TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η Νέα Δυναμική σε Άρι και Άμμο (Φωτογραφίες)

 Επίσκεψη του συνδυασμού “Νέα Δυναμική” στην περιοχή του Άρι και του Άμμου, όπου συζητήθηκαν και καταγράφηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές. Ύστερα από συζήτηση με τους κατοίκους της κοινότητας, καταγράφηκαν τα ακόλουθα ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης:

  • Άρις

1. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα κλοπών και παραβατικότητας. Τοποθέτηση διπλών καμερών με καταγραφικά στο κοινοτικό κατάστημα σε κάθε μια από τις 5 εισόδους-εξόδους της κοινότητας, και δημιουργία αυτοκινούμενης ομάδας δημοτικών αστυνομικών από την ευρύτερη περιοχή (Ν.5003/2022 – ΦΕΚ_Α 230/14.12.2022) και για την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Ένα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για τους κατοίκους και τους αγρότες της περιοχής είναι οι ρευματοκλοπές. Εντοπισμός των εμποτισμένων καλωδίων των ρευματοκλοπών. Τα γυμνά καλώδια στα αγροτικά οικόπεδα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την πρόκληση ηλεκτροπληξίας κατά τις αγροτικές εργασίες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σοβαρών σωματικών βλαβών και θανάτου. Το παρόν κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και στα Μέσα Ενημέρωσης.

2. Η σκεπή του Δημοτικού Σχολείου απαιτεί επιδιόρθωση, γιατί καταγράφονται εισροές βρόχινων υδάτων. Επίσης, δίπλα από το δημοτικό σχολείο της περιοχής οι κολώνες για τη δημιουργία νηπιαγωγείου είναι σε αυτή την κατάσταση πάνω από 10 έτη. Πρέπει να κατασκευαστεί το κτίριο για να στεγάσει τις ανάγκες του νηπιαγωγείου, και επίσης, απαιτείται διευθέτηση του προαυλίου χώρου για ξεχωριστό προαυλισμό των παιδιών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος (φωτογραφία).

3. Αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Ποταμό Άρι και το Φράγμα Παμίσου. Δημιουργία “Θεματικής Λίμνης” πλάτους έως 100m με πλωτή ” Γαλάζια διαδρομή” μήκου 5km. “Lake-Sports” για μικρούς και μεγάλους, με παράλληλη χρηματοδότηση ίδρυσης αθλητικού ερασιτεχνικού συλλόγου και ανάθεση λειτουργίας σε ιδιώτη με όλες τις νόμιμες απαιτούμενες προδιαγραφές. Πλήρης διαφημιστική υποστήριξη από το νέο αρμόδιο Τμήμα Προβολής, Επικοινωνίας & Ψηφιακού Μάρκετινγκ του Δήμου Καλαμάτας (Τομέας 7) με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή από τους επισκέπτες του Δήμου Καλαμάτας και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν (υπάρχει σχετική αναπτυξιακή μελέτη της σύμβασης Ποταμών της Ε.Ε. μέσω της πρώην ΤΕΔΚ που δεν υλοποιήθηκε). Επιπρόσθετα, δημιουργία ετήσιων εκδηλώσεων στις όχθες του ποταμού. Διεθνής πρόσκληση επισκεπτών σε συναυλία στο ύψος των κτιρίων ΑΣΟ “Lake-Party” κατά την ανενεργή τουριστική περίοδο για την οικονομική αιμοδότηση της περιοχής, και παράλληλη διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας πλωτών μέσων ήπιας όχλησης και αλιευτικού τουρισμού στο ύψος της λίμνης κατά τις τελευταίες ημέρες της ισημερίας.

4. Δημιουργία “Ιππικής διαδρομής” στις όχθες του ποταμού. Δημιουργία πλακόστρωτου πεζοπορικού τμήματος, καθώς και χωμάτινου μονοπατιού για τα άλογα με συνολικό μήκος 5km. Δημιουργία θεματικής “Καφέ διαδρομής”.

5. Το αντλιοστάσιο για το αρδευτικό δίκτυο έχει πάθει βλάβη και δεν λειτουργεί. Να γίνει επισκευή και συντήρηση για να λειτουργήσει ξανά και να τοποθετηθεί κάμερα και συναγερμός στον χώρο. Σε συνεννόηση με τον ΓΟΕΒ και την Περιφέρεια να γίνει επιδιόρθωση στα σπασμένα κανάλια του αρδευτικού δικτύου και υπογειοποίηση του κεντρικού αγωγού άρδευσης συνολικού μήκους 3 km. Οι καλλιέργειες στην περιοχή συρρικνώνονται (ελιές, τριφύλλι, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια), γιατί καταγράφεται από τους αγρότες-κατοίκους της περιοχής μεγάλο πρόβλημα στην παροχή νερού άρδευσης (λόγω της υφιστάμενης βλάβης στο αντλιοστάσιο της περιοχής και της διαρροής του δικτύου λόγω των σπασμένων αρδευτικών καναλιών).

(*) Προτείνεται από τη Νέα Δυναμική η διεξαγωγή μιας διευρυμένης 3-ήμερης ημερίδας αντιμετώπισης του προβλήματος με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του ΓΟΕΒ, του Δήμου Καλαμάτας και των Αγροτικών Ενώσεων. Η ημερίδα να περιλαμβάνει καταγραφή και αυτοψία στα αρδευτικά κανάλια και στο αντλιοστάσιο, καθώς και ομιλία στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας για τα σύγχρονα αρδευτικά πρότυπα και τις διεθνώς εφαρμοζόμενες λύσεις, ώστε να εκκινήσει τεκμηριωμένα η επίλυση του ζητήματος.

6. Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή συνολικού μήκους 6,5km (από Ανεμόμυλο μέχρι Θουρία). Απαιτούνται 3 αντλιοστάσια στο δίκτυο. Έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη για τις περιοχές Άρι, Αρφαρά, Θουρία, Άμμο, Ανεμόμυλο.

7. Συντήρηση της ασφαλτόστρωσης του Κοινοτικού οδικού δικτύου συνολικού μήκους 12 km. Διαπλάτυνση και βελτίωση του τμήματος από τις σιδηροδρομικές γραμμές προς τη Μικρομάνη συνολικού μήκους 1 km.

8. Τσιμεντόστρωση ή χαλίκι στην Αγροτική οδοποιία συνολικού μήκους 50 km.

9. Αποκατάσταση της χωματερής στο παλιό λατομείο στην περιοχή “Δεξαμενές”. Έγινε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή και το σημείο αυτό, συνολικού εμβαδού 3,5 στρέμματα (70m x 50m), αποτελεί εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και υποβάθμισης της περιοχής.

10. Ο χώρος του παλιού δημοτικού σχολείου είναι ανεκμετάλλευτος.

11. Το γήπεδο 5×5 χρειάζεται αλλαγή του φθαρμένου πλαστικού χλοοτάπητα και το γήπεδο του Άρι έχει πρόβλημα στο φυσικό χλοοτάπητα, απαιτείται αντικατάσταση.

12. Τέλος, η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης για τους νέους. Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων οι νέοι της περιοχής έχουν εξαναγκαστεί σε εσωτερική μετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα, και φυγή στο εξωτερικό.

  • ¨Άμμος

1. Τσιμεντόστρωση στην Αγροτική οδοποιία συνολικού μήκους 1 km στην περιοχή “Πλαγιές” και στον δρόμο του κοιμητηρίου μήκους 800 m.

2. Απαιτείται δημοτικός φωτισμός μήκους 700 m στο τμήμα του δρόμου Άμμος – Άρις.

3. Υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει επάρκεια ύδατος. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Αριοχώρι.

4. Όταν βρέχει σημειώνεται πτώση τάσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απαιτείται ενίσχυση στους δύο κεντρικούς πίνακες της περιοχής (έργο & ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

5. Καθαρισμός του ποταμού στην περιοχή “Διπόταμο” από τους κορμούς που έχουν κολλήσει εκεί (υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στην περιοχή).

6. Καθαρισμός των καλαμιών (δεξιά & αριστερά) στους αγροτικούς δρόμους. Οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να περάσουν.

7. Νέα παιδική χαρά στην περιοχή “‘Αη Γιώργης” στον δημοτικό χώρο 300 τ.μ. δίπλα από το εκκλησάκι.

8. Το κοιμητήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Δεν καθαρίζεται και έχει πέσει η μάντρα μήκους 20m. Άμεση επιδιόρθωση και ευπρεπισμός.

9. Η εκκλησία “Άγιος Αθανάσιος” έχει πρόβλημα στη σκεπή και καταγράφεται εισροή βρόχινων υδάτων. Να ενημερωθεί σχετικά η Μητρόπολη Μεσσηνίας.

10. Αποκατάσταση της παράνομης χωματερής στα όρια Άμμου-Άρι στην περιοχή “Παπάγιωργας”. Έγινε επιτόπια αυτοψία στο σημείο το οποίο χρίζει άμεσης παρέμβασης.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More