TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σε μαθητές Λυκείου και καθηγητές τα πρώτα self tests

Από τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει, από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, η δωρεάν διάθεση των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ στον ελληνικό πληθυσμό.

Η όλη επιχείρηση αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς αφενός θα πρέπει να φτάσουν έγκαιρα στα ράφια των περίπου 11.000 φαρμακείων όλης της επικράτειας επαρκείς ποσότητες των συγκεκριμένων τεστ, αφετέρου θα πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι διαδικασίες που θα ακολουθούν οι πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία προμήθειας των πρώτων 10 εκατομμυρίων τεστ. Ήδη, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώθηκε χθες. Τα τεστ παραλαμβάνονται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες και εν συνεχεία στα φαρμακεία.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 7/4 και εκτιμάται ότι στο τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και στους εκπαιδευτικούς. «Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και, τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Με την επίδειξη ΑΜΚΑ

Η διάθεση των πρώτων self tests από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν για τα παιδιά τους τεστ με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας – κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση (υπεύθυνη δήλωση) την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές δε φέρουν μαζί τους την υπεύθυνη δήλωση ότι έκαναν το τεστ δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ούτε θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Σε περίπτωση θετικού τεστ, αυτό θα δηλώνεται στην πλατφόρμα και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ είτε σε δημόσια (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Πράσινο φως από Ελεγκτικό Συνέδριο

Νόμιμες κρίθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια των self tests από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με απόφαση του Στ΄ Κλιμακίου του ανωτάτου δικαστηρίου, που προχώρησε σε λεπτομερή έλεγχο των συμβάσεων πέντε εταιρειών που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Το ανώτατο δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εξετάζοντας τους φακέλους των εταιρειών που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση 17 σελίδων κατέληξε στο συμπέρασμα – απόφαση ότι όλα είναι νόμιμα και η διάθεση των self tests μπορεί να γίνει. Αναλυτικά το «διά ταύτα» της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχομένων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης), κατά τα αναφερόμενα ειδικότερα στο σκεπτικό της παρούσης».

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More