TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μεσσήνη: Διάβημα στον Δήμο και πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Με γνώμονα τον σεβασμό στη φύση και την αγωνιώδη προσπάθεια συμπολίτη μας να διασωθούν αρκετές φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην παραλία της Μπούκας απέστειλα διάβημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας στο ελάχιστο διάστημα που απομένει για να εξασφαλισθεί η ομαλή πορεία προς τη θάλασσα των μικρών καρέτα καρέτα.

Πρόκειται για ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος που επέλεξε να εμφανισθεί στην παραλία της Μπούκας μετά από πολλά χρόνια σε τόσο έντονο ρυθμό. Η παρουσία τους δεν δημιουργεί προβλήματα και η επιθυμία όσων ασχολούνται με την οριοθέτηση των φωλιών είναι να βγουν ζωντανά και να ακολουθήσουν την σωστή πορεία τα χελωνάκια.

Σε αυτή την προσπάθεια ένας συμπολίτης μας έχει καταβάλλει μεγάλο αγώνα στην οριοθέτηση και διαφύλαξη των φωλιών ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών αλλά και συμπολιτών του. Ο Γιάννης Πατσαβούρας κάτοικος Μεσσήνης έχοντας αρχικά ζητήσει την καθοδήγηση για την οριοθέτηση των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έχει  διασώσει δεκάδες χελωνάκια.

Η κρίσιμη εποχή όμως ξεκινά από τώρα έως και τον μήνα Σεπτέμβριο και είναι απαραίτητο να αποφευχθεί από τον δημοτικό φωτισμό η φωταψία προς τον κεντρικό δρόμο  γιατί αυτό αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδο τους και αντί για την θάλασσα κατευθύνονται προς λανθασμένη και ολέθρια για την επιβίωση τους κατεύθυνση. Η πρόταση μου είναι να καλυφθεί στα σημεία που ο δημοτικός φωτισμός  πέφτει προς τις φωλιές με ειδική μπογιά που θα αποτρέπει την φωταγώγηση μόνο προς την θάλασσα χωρίς να στερείται τον φωτισμό η «ενδοχώρα» ή να καλυφθεί η ίδια μεριά με κάποιο κατάλληλο υλικό.

Απαραίτητος είναι και ένας προσεκτικός καθαρισμός της παραλίας κάτι που θα βοηθήσει την χωρίς τραυματισμούς και προβλήματα διέλευση των μικρών χελωνών. Είναι χρέος μας σε ένα είδος που τρέφεται ακόμη και με τσούχτρες εξασφαλίζοντας έτσι την εξαιρετική ποιότητα της παραλίας της Μπούκας. Λανθασμένα έχει προκύψει από ελάχιστους ο φόβος πως μια κοσμική παραλία όπως της Μπούκας θα υποβαθμιστεί (ως προς τα οικονομικά συμφέροντα) σε προστατευόμενη ζώνη. Αντιθέτως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της φροντίδας και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής μας.

Η φροντίδα η μέριμνα και η σωστή διαχείριση  θα αποδείξουν πως είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε  μια βραβευμένη και με γαλάζια σημαία παραλία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα καταθέσω πρόταση και στο δημοτικό συμβούλιο.

 Γιάννης Λάσκαρης-Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης»

Γραμματέας Δ.Σ. Μεσσήνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More