TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ένα βιβλίο που υμνεί την αρχιτεκτονική της Μεσσήνης και θέτει προβληματισμούς

«ΤΑ ΣΦΥΡΗΛΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ  ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 (ΝΗΣΙ) 19Ος -20Ος ΑΙΩΝΑΣ)

 O Νίκος Στασινάκης , οι εκδόσεις «Άρτεμις» και ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών « Ο ΠΑΜΙΣΟΣ»  προσφάτως παρέδωσαν στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όσους επιχειρούν να εντρυφήσουν στην αρχιτεκτονική της Μεσσήνης και της αστικής κατοικίας τον 19ο και 20ο αιώνα ένα σπουδαίο και συνάμα ορόσημο λεύκωμα.

Για πολλούς όπως εγώ που πρόλαβαν να δουν ή να διασχίσουν το κατώφλι των κατοικιών που περιγράφει με ευκρίνεια και πολλές φορές με λεπτομέρειες ο συγγραφέας είναι μια συγκινητική περιδίνηση στον χρόνο στην αρχιτεκτονική αλλά και στην ανθρωπογεωγραφία καθώς τα κτίρια συγκρατούν μνήμες από την ανθρώπινη παρουσία ακόμη και όταν είναι έτοιμα προς κατάρρευση. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες που δεν μπορώ να επικαλεστώ γιατί δεν είμαι ειδικός ωστόσο σαν πολίτης και σαν ένας άνθρωπος που επιχειρεί να ασχοληθεί με τα κοινά οφείλω να αξιολογήσω τη συλλογική αυτή προσπάθεια αλλά κυρίως τον αγώνα που έκανε ο συγγραφέας ως μια σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη. Παράλληλα είναι ένα έργο που θέτει τα θεμέλια ενός μεγάλου προβληματισμού: Τι θα γίνει επιτέλους με τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της πόλης που χάνονται.

Η Μεσσήνη σαν τη δεις με το βλέμμα του Στασινάκη ή ενός πολεοδόμου έχει τεράστιο ενδιαφέρον και ο συγγραφέας επιτυγχάνει να εγείρει ένα ύστατο προβληματισμό μια κραυγή αγωνίας για να σωθεί η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.  Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό την ανάλυση των μορφολογικών στοιχείων , των ιδιοκτησιακών στοιχείων και πολλών άλλων πληροφοριών το βιβλίο ανασύρει μνήμες και σκέψεις για το επόμενο συλλογικό βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να διαφυλάξει να πρωτοστατήσει και να απαιτήσει την ανάδειξη των κτιρίων μέσα από δράσεις  η τοπική αυτοδιοίκηση  όπως οφείλει σύντομα όμως να διεκπεραιώσει. Δηλαδή πρίν  γκρεμίσεις πρέπει να αξιολογήσεις αλλά και να ενθαρρύνεις  τους ιδιοκτήτες σε μια υπέρβαση.

Η πόλη της Μεσσήνης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει κονδύλια για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής από το Υπουργείο Πολιτισμού και ένα τέτοιο βιβλίο είναι ο σύμμαχος της σε αυτή τη διεκδίκηση.

                                             Γιάννης Ανδρ. Λάσκαρης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More