LIFE IN THE CITY TOP NEWS

Το πρώτο μέρος των ταινιών του Ιουλίου το Σάββατο 6/8 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Η καθιερωμένη μηνιαία παρουσίαση των επιλεγμένων ταινιών του Ιουλίου από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας αυτό το μήνα είναι διπλή!

Η πρώτη προβολή θα γίνει το Σάββατο 6/8 και η δεύτερη το Σάββατο 27/8 στις 21.00 στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο χώρο θα υπάρχουν ειδικά ψηφοδέλτια όπου το κοινό θα βαθμολογήσει τις ταινίες ώστε οι καλύτερες να περάσουν στην επόμενη φάση.

 

Οι ταινίες που θα προβληθούν στις 6/8 είναι οι εξής:

 

  • Bασιλιάδες των δικαιωμάτων μας (Kings Of Our Own Right)

Σκηνοθέτες: Milla Lewis, Sabrina Jones – Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

 

Για μια εβδομάδα το χρόνο, στα βάθη της Cumbria, μια μικρή πόλη μεταμορφώνεται από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ρομά, Τσιγγάνων και Ταξιδιωτών στην Ευρώπη. Το Appleby μεταμορφώνεται από το γεγονός, όπου από το 1775 ανταλλάσσονται άλογα, περιουσίες και αγαπημένα πρόσωπα ξαναβρίσκονται. Το 2021, ο υπουργός Εσωτερικών συνέταξε ένα νομοσχέδιο για την αστυνομία, το έγκλημα, τις ποινές και τα δικαστήρια, το οποίο απειλεί με διώξεις του Τσιγγάνους, Ρομά και Ταξιδιώτες για τη νομαδική κουλτούρα τους. Αυτή η μικρού μήκους ταινία αποτυπώνει το Appleby Horse Fair την παραμονή της εφαρμογής αυτής της νέας νομοθεσίας. Λαμβάνοντας μια μη γραμμική αφήγηση, αυτή η καθηλωτική εικόνα του Appleby Horse Fair είναι ένα πορτρέτο μιας κοινότητας και μιας κουλτούρας βαθιά συνδεδεμένη με την έκθεση και την κοινότητά τους.

 

Διάρκεια: 9 Λεπτά

 

  • Τυραννία (Tyranny)

Σκηνοθέτης: David Adamko – Χώρα: Ουγγαρία

 

Μια δυσλειτουργική κοινωνία που ελέγχεται από έναν τοξικό ηγέτη καταλήγει στην πραγματικότητα δέσμια και έχει δημιουργήσει το μοναδικό αυταρχικό κράτος μέλος της ΕΕ. Πρόσφατα, μια μαύρη τρύπα εμφανίστηκε στο κέντρο της κεντρικής πλατείας αυτού του έθνους, η οποία αποδείχθηκε αόρατη στους Ούγγρους. Ένα δημόσιο έργο τέχνης που διαμαρτύρεται για την απολυταρχία. Η ανάλυση αυτού του σκοτεινού αντικειμένου προσφέρει μια σύντομη ματιά στην τυραννία και το άγχος γι αυτή.

 

Διάρκεια: 12 Λεπτά

 

  • Γυναίκες στον τάφο (Women at the sepulchre)

Σκηνοθέτις: Alessandra Buzzetti – Χώρα: Ιταλία

 

Στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, τα ξημερώματα, οι γυναίκες περνούν πρώτες την πύλη της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου. Είναι Λατίνες, Ορθόδοξες και Αιθίοπες, γίνονται μάρτυρες σήμερα της αυγής της ελπίδας που μετέτρεψε σε δάκρυα χαράς την κραυγή της Μαρίας Μαγδαληνής. Ποιες ήταν οι γυναίκες που επέλεξε ο Ιησούς για να ανακοινώσουν σε όλο τον κόσμο τα νέα που θα άλλαζαν τη μοίρα του; Ποιος ήταν και είναι σήμερα ο ρόλος αυτών των γυναικών στην Εκκλησία, που καλούνται να ζήσουν δίπλα στον πιο ιερό τόπο του Χριστιανισμού; Ένα ταξίδι στο οποίο η βιβλική ιστορία των πρώτων μαρτυριών της Ανάστασης δένει με χριστιανούς διαφορετικών τδογμάτων που σήμερα ζουν σε σοκάκια της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Η Μάρθα και η Μαρία, είναι μοναχές που ζουν στην ταράτσα της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου σε ένα πολύ φτωχό αιθιοπικό μοναστήρι. Η Katia Surano, 47 ετών, η μικρή αδερφή του Charles De Focould: μένει στον έκτο σταθμό της Via Dolorosa και είναι εθελόντρια με ηλικιωμένους όλων των θρησκειών στο νοσοκομείο Saint Louis. Η Amal Baddour, μια Χριστιανή Ορθόδοξη μητέρα τεσσάρων παιδιών, θα μας μιλήσεις για τις δυσκολίκες να διδάσκει την πίστη της στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ των Εβραίων εποίκων της διπλανής πόρτας και της προτεσταντικής αίρεσης. Αυτές οι γυναίκες δείχνουν την ίδια γενναιότητα με τους πρώτους προσκυνητές στους οποίους ο Ιησούς έδωσε το καθήκον να ενώσουν ξανά τους αγνοούμενους αποστόλους, όπως εξηγεί ο πατέρας Alessandro Coniglio: βιβλιολόγος του Studium Biblicum Franciscanum, ειδικός οδηγός αυτών των τοποθεσιών, των κειμένων, των παραδόσεων του Πάθος και Ανάσταση του Ιησού.

 

Διάρκεια: 26 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

  • Δεύτερη γενιά ANZAC: Η ιστορία του Άλφ Κάρπεντερ

Σκηνοθέτης: Jeff Hughes – Χώρα: Αυστραλία

 

Γεννημένος στη Wagga Wagga το 1917, ο Alf Carpenter εντάχθηκε στον στρατό το 1939 και υπηρέτησε για επτά χρόνια. Άρχισε τη θητεία του στη Βόρεια Αφρική, όπου ο Alf έδωσε μάχες στη Bardia, το Tobruk και τη Βεγγάζη. Στάλθηκε στην Ελλάδα, όπου το 2/4ο Τάγμα του Alf ανακηρύχθηκε «Δεύτερη Γενιά ANZACS» από τον στρατηγό Blamey τον Απρίλιο του 1942. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά από το 1915 που το ακρωνύμιο είχε δωθεί σε τάγμα. Ο Alf έχασε την όραση του ενός ματιού του στη Μάχη της Κρήτης αλλά ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του. Στη συνέχεια το έστειλαν πιο κοντά στο σπίτι του στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Μπουγκενβίλ και τελικά στο Δαρβίνο. Η ιστορία του Alf αποτελεί παράδειγμα του πνεύματος ANZAC και θυμίζει σε όλους μας τι σημαίνει να είσαι Αυστραλός.

 

Διάρκεια: 29 Λεπτά

 

  • Mixi

Σκηνοθέτις: Jyotsna Puthran – Χώρα: Ινδία

 

Το «CHAKKI» («MIXI» στα Αγγλικά / «MIXEUR» στα γαλλικά) είναι μια ταινία εξ ολοκλήρου που δημιουργήθηκε με τη χρήση του «seeds». Η ταινία αποδίδεi τον στίχο «Μην τραυματίζεις το σπόρο, άστον να μεγαλώσει». Η ταινία δείχνει τη σκοτεινή πραγματικότητα πίσω από το αγαπημένο σας πιάτο. Ενώ απολαμβάνετε τις λιχουδιές, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για μερικούς. Η ταινία απεικονίζει μια «πιατέλα σερβιρίσματος», η οποία αλέθει τους σπόρους στη σκοτεινή πλευρά (πραγματικότητα) που βρίσκεται στο παρασκήνιο κάθε μερίδας, δηλ. το εμπόριο λευκής σαρκός και την παιδική εργασία. Οι θάνατοι από πείνα, η πώληση παιδιών και η μαζική μετανάστευση είναι τα θέματα της ταινίας. Εμπνευσμένη από τις προκλήσεις στο δρόμο προς το πεπρωμένο, η ταινία δείχνει ένα φττωχο παιδί να παλεύει  για να επιβιώσει. Ενώ το πιάτο σας είναι ο κόσμος του, κάθε γεύμα που φτιάχνει για εσάς ο μύλος δείχνει τη ζωή του που τον αλέθει. Τι χρειάζεται για να σας σερβίρει αυτό το φανταχτερό πιάτο; Το σημείο καμπής είναι όταν το παιδί ένα βράδυ ξεφεύγει από το μύλο (και ο μύλος σταματά να λειτουργεί και καταστρέφεται λόγω υπερφόρτωσης). Καθώς αυτό μετατρέπεται σε μια γόνιμη γλάστρα, η ζωή του παιδιού μετατρέπεται σε ένα όμορφο δώρο. Στηρίζει το υποσιτισμένο παιδί και το περιβάλλον του, βοηθώντας το να επιβιώσει μέσα σε έναν όμορφο και ασφαλή κόσμο.

 

Διάρκεια: 6 Λεπτά

 

  • H Παύλα από το Μπρνο (Pavla from Brno)

Σκηνοθέτις: Anastasiia Pashchenko – Χώρα: Ουκρανία

 

Η Pavla μετακόμισε στην Τσεχία από την Ουκρανία για να σπουδάσει γλυπτική. Σύντομα όμως ξεκίνησε το Euromaidan στο Κίεβο. Αυτό το γεγονός επηρέασε τη δουλειά της.

 

Διάρκεια: 11 Λεπτά

 

  • Διχασμένοι ακόμα (Divided still)

Σκηνοθέτης: Αντώνης Πουλιάσης – Χώρα: Κύπρος

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, τα σημεία διέλευσης που επιτρέπουν την επαφή μεταξύ των χωρισμένων κοινοτήτων της Κύπρου, έκλεισαν για πρώτη φορά, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το άνοιγμα τους. Ο λόγος που δόθηκε ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας covid-19. Το κλείσιμο διέλυσε τις σχέσεις και επηρέασε βαθιά τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί πέρα από το χάσμα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

 

Διάρκεια: 23 Λεπτά

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More