TOP NEWS ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ο “Ευκλής” στους Κάτω Αμπελόκηπους τον Ιούλιο

Οι φυσιολάτρεις του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” την Κυριακή 2 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία, να πεζοπορήσουν σε ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα σπάνιας βιοποικιλότητας της Νότιας Μεσσηνίας.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί ο Σύλλογός μας θα εγκαινιάσει το νέο ”Φράγκικο Μονοπάτι Πευκοδάσους”, ενώ θα πεζοπορήσει και στο ”Μονοπάτι των Παλιών Νερόμυλων” καθώς και τα δυο ανήκουν στο δίκτυο ”Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων”, που βρίσκονται στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων. Ο Σύλλογός μας έχει προσκληθεί από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας στο πλαίσιο της πρώτης οργανωμένης ξενάγησης στο νέο μονοπάτι. Θα έχουμε την ευκαιρία, να δούμε την ανθισμένη γυραιότερη λυγαριά της Ελλάδας, καθώς ανθίζει για λίγες μέρες κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου” αναφέρουν οι οργανωτές.
Το εν λόγω παραποτάμιο μονοπάτι βρίσκεται κοντά στις πηγές του Μηναγιώτικου ποταμού, ενώ ξεκινάει από την πλατεία του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων και καταλήγει νοτιότερα στον ιστορικό καταρράκτη ” Παλιόμυλου”, διατρέχοντας μια διαδρομή μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου με οργιώδη δενδρώδη βλάστηση (πλατάνια, σφένδαμοι, αριές κά).
Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει η μνημειακή βελανιδιά (αριά) που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και μια παραδοσιακή κρήνη (Λιμπιά) έργο του 1908. Ακολούθως, κατά μήκος του μονοπατιού οι συμμετέχοντες θα δουν τα ερείπια δυο υδρόμυλων και μεταξύ αυτών τον ιστορικό ”Παλιόμυλος”, που αποτυπώνεται στους βενετικούς χάρτες του 1690.

”Φράγκικο Μονοπάτι Πευκοδάσους”.
Πρόκειται για μονοπάτι του 15ου αιώνα, που διαπερνά το μοναδικό αυτοφυές πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας, μήκους 5,5 χλμ., το οποίο καταλήγει στο Φράγκικο Κάστρο Molines.
Στην διαδρομής υπάρχουν εξής: το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Τρία μνημειακά δέντρα (ελιά, πρίνος, λυγαριά) του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης (υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και μεταξύ αυτών την γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας. Η ιστορική «Σπηλιά Βάγια» που αποτέλεσε καταφύγιο ανταρτών κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Ο τόπος που έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική αντίσταση των Ελλήνων έναντι των Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825 και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (Μάχη Κάτω Μηναγίων). Το εντυπωσιακό αιωνόβιο πεύκο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και έχει σημανθεί με ειδική επετειακή ετικέτα, ενώ ακολούθως το μονοπάτι εισέρχεται στο μοναδικό αυτοφυές μεσογειακό δάσος πεύκης της Νότιας Μεσσηνίας, που αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση δάσους, που διηγείται ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο της κατοχής. Ακολούθως, κατά μήκος του πευκοδάσους, μεταξύ των υδρόμυλων Κυριαζόπουλου ανατολικά και του πευκόφυτου λόφου «Σουγλερό» δυτικά, το 1943 είχε κατασκευαστεί μια μυστική «καλύβα ελευθερίας», εντός της οποίας συντάσσονταν δελτία τύπου με γραφομηχανή με τα ευρωπαϊκά αντιστασιακά νέα (μέσω κρυφού ραδιοφώνου) και το οποίο με απόλυτη μυστικότητα μοιραζόταν σε όλους τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Το Πευκόρεμα (αρχικός κλάδος του ποταμού Μηναγιώτικου) ανάμεσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο μεσογειακού πευκοδάσους. Η πεζοπορική διαδρομή καταλήγει στην κορυφή επιβλητικού φυσικού οχυρού λόφου με συστοιχία βράχων (Βγενόβραχος), που βρίσκονται τα ερείπια του Κάστρου Molines με την εντυπωσιακή θέα.

Σε αυτήν την δροσερή περιηγητική εξόρμηση με βαθμό δυσκολίας Α΄ μπορούν να λάβουν μέρος: απλοί περιπατητές με την οικογένειά τους όπου θα κάνουν το ”Μονοπάτι των Παλιών Νερόμυλων” μήκους 2 χλμ. Αρχάριοι πεζοπόροι όπου θα κάνουν και τα δυο μονοπάτια (Μονοπάτι Παλιών Νερόμυλων και Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους) συνολικής διαδρομής 7,4 χλμ., εκδρομείς, που θα γνωρίσουν το όμορφο χωριό των Κάτω Αμπελοκήπων και την παραθαλάσσια Φοινικούντα.
Τέλος όλοι μαζί θα μεταβούν στην Φοινικούντα για να μεζέδες και μπάνιο.

Η μετακίνηση θα γίνει με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν 54ων θέσεων. Κόστος: 15 ευρώ (μέλη, φοιτητές, παιδιά) και 18 ευρώ (μη μέλη). Ραντεβού εκκίνησης: στις 7.30 π.μ. πίσω από τα γραφεία του ”Ευκλή”, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) μπροστά από το 24ο Δημοτικό Σχολείο και επιστροφή κατά προσέγγιση στις 7 μ.μ.

Όσοι ντόπιοι από την εκεί περιοχή θελήσουν να ακολουθήσουν τις διαδρομές, το ραντεβού είναι στις 9 π.μ. στην είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, όπου υπάρχει χώρος για στάθμευση.
Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, απογευματινές ώρες: Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και διοργανώτρια εξορμήσεων) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 6974-252234.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More