TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΙΝΕΜΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ 9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο επιτυχημένες προβολές και μουσικές παραστάσεις, μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Φεστιβάλ, ξεχωρίζοντας τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Από τις μαχήτριες της Αντίστασης, κι έναν νεαρό Καραγκιοζοπαίχτη στη Γαλλία, μέχρι τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη στην Ιαπωνία και τις επιρροές της ποπ κουλτούρας στον 21ο αιώνα, το πρόγραμμά μας έχει κάτι για όλους. 

 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου, 17:00

Γυναίκες Μαχήτριες – Τριπλή Απελευθέρωση του Λεωνίδα Βαρδαρού

Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες των γυναικών του 20ου αιώνα, η επιβίωση στη φυλακή, η εξορία και το εκτελεστικό απόσπασμα. Εκείνες τιμωρήθηκαν για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή, αφού πολέμησαν τους Ναζί, επιδιώκοντας την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός συναντά 22 από τις γυναίκες που πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα, είτε οργανωμένες στο κομμουνιστικό κόμμα, είτε στην Αντίσταση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τα βιώματά τους, με μικρές παρεμβολές από τις ιστορικούς, τις Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.

 

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, 16:00

Δημήτρης Σκύλλας: Afterpop του Δημήτριου Ζηβόπουλου

Ποιος είναι πιο ποπ η Μαντόνα ή ο Μπετόβεν; Από τα ελληνικά βουνά στις μεγάλες σκηνές του BBC, ο τριανταπεντάχρονος, προκλητικός συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας αποκαλύπτει τα μυστικά της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης. Ο αφοσιωμένος μουσικός, το πάρτι άνιμαλ και όλη η ζωή ενδιάμεσα. Ένα διορατικό νεύμα να σπάσουν τα στερεότυπα της κλασικής μουσικής στον γρήγορο, ποπ-καταναλωτικό κόσμο. Το Afterpop δημιουργήθηκε για να φέρει μια φρέσκια, προσωπική οπτική του αληθινού νοήματος της ποπ.

 

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, 19:45
Το Άλλο Μισό
του Γιώργου Μουτάφη

Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Άνθρωποι εν κινήσει. Αντιμετωπίζουν κινδύνους σε άγνωστα και αφιλόξενα μέρη. Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται μάρτυρας στο ταξίδι των μεταναστών μέσα στα σκοτεινά σύνορα της Ευρώπης. Η ματαιότητα, ο θάνατος, η εξουθένωση από την ατέλειωτη πάλη, οι επαναπροωθήσεις απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος του έργου του Γιώργου Μουτάφη.

 

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 20:00 – Παρουσία της σκηνοθέτιδας

Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου της Καλλιόπης Λεγάκη

O Τάκης Τλούπας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της Ελλάδας. Σήμερα, η κόρη του Βάνια εργάζεται επίσης ως φωτογράφος στο ίδιο στούντιο. Μέσα από την αφήγησή της, μαθαίνουμε για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία, αποτυπώνοντας τον τόπο και τους ανθρώπους της Θεσσαλίας, χάρη στο σπάνιο κινηματογραφικό υλικό που ανακάλυψε η σκηνοθέτιδα, στο υπόγειό του στη Λάρισα.

 

 

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 21:30 – Παρουσία της σκηνοθέτιδας
Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν
της Ιρίνα Μπόικο

Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν ήταν 4 ετών, είδε για πρώτη φορά στη ζωή του μια παράσταση Καραγκιόζη. Τώρα είναι 13 χρονών και ζει στη Νιόν. Παίζει στα αγγλικά και στα γαλλικά, σε σχολεία και σε θέατρα στη Νιόν. Αλλά το μεγάλο όνειρο του Γιώργου είναι να παίξει στην Κρήτη, στα ελληνικά. Μέσα από την ταινία ανακαλύπτουμε τη ζωή και τα όνειρα του μικρού καραγκιοζοπαίχτη στην Ελβετία, ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς και πατρίδες.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 18:00
Τελευταίο Ταξίδι
του Άρη Χατζηστεφάνου

Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Ιαπωνία μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (δημιουργού του Αλέξη Ζορμπά) ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξηνταπέντε χρόνια μετά το τελευταίο μοιραίο ταξίδι στη χώρα που έχει χτυπηθεί από την πανδημία, οι αναμνήσεις του γίνονται πυξίδα για ένα νέο ταξίδι.

 

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 19:00
Γράμμα στον Νικόλα
της Χαράς Καμινάρα

Μέσα από αυτό το φίλμ που παίρνει τη μορφή οπτικοακουστικού γράμματος , αναδύεται η μαρτυρία μιας φωτογράφου προς το παιδί της. Του διηγείται την εμπειρία από το κατάστρωμα του διασωστικού πλοίου Ακουάριους στο κέντρο της Μεσογείου.


Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 20:00
– Παρουσία της σκηνοθέτιδας
Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς της Δήμητρας Ζήρου

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στην ευρωπαϊκή αρκτική περιοχή, τους Σαάμι, ευρέως γνωστών ως Λαπ. Παρατηρούμε τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ενός έτους, μέσα από την αλλαγή των εποχών της Αρκτικής καθώς περνούν από το μακρύ σκοτάδι του χειμώνα στο φως του καλοκαιριού που δεν δύει ποτέ.

 

 

Για περισσότερα νέα σχετικά με το το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, instagram.com/peldocfest

 

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Άργους – Μυκηνών, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου.

Το 9ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More