TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΙΝΕΜΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατεβάζει αυλαία την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Για 12 ημέρες η Καλαμάτα και άλλες 9 πόλεις της Πελοποννήσου μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας. Η 9η διοργάνωσή μας ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου, με προβολές ξεχωριστών ελληνικών ντοκιμαντέρ, και μία Τελετή Λήξης, που συμπυκνώνει το δημιουργικό εκπαιδευτικό έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, βραβεύσεις ταινιών κι ένα συναρπαστικό κονσέρτο πιάνου, ιδανικό κλείσιμο για μια φεστιβαλική διοργάνωση που είχε φέτος στο επίκεντρό της τη μουσική.

 Η Τελετή Λήξης

Το 9Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατεβάζει αυλαία την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η Τελετή θα ξεκινήσει στις 21:00, με τη διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Turi Finocchiaro και Nathalie Rossetti και τη μοντέζ, Μπονίτα Παπαστάθη, να απονέμει τα βραβεία  Ισότητας. Το Βραβείο Ισότητας μετονομάζεται από φέτος σε «Βραβείο Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη», στη μνήμη της καλής φίλης και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, υπέρμαχου της ισότητας και πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης, η οποία «έφυγε» ξαφνικά στα μέσα του 2023.

Όπως κάθε χρόνο, το Βραβείο του ετήσιου αφιερώματος δίνει ομάδα φοιτητών κάποιου συνεργαζόμενου πανεπιστημίου. Φέτος, τα Βραβεία Μουσικού Ντοκιμαντέρ θα δώσουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα θα δοθούν και τα Βραβεία Κοινού, με τις νικητήριες ταινίες να έχουν επιλεχθεί από το κοινό του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των προβολών. Τα βραβεία και της 9ης διοργάνωσης, έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Χρίστος Ριγανάς.

Μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε ζωντανή μουσική επένδυση μαθητών του Μουσικού Σχολείου, του Δημοτικού Ωδείου και του Καλλιτεχνικού Στεκιού, υπό την επίβλεψη της σολίστ πιάνου Λόλας Τότσιου.

Η βραδιά θα κλείσει με μία Συναυλία Πιάνου από τη Λόλα Τότσιου,  όπου θα ακουστούν έργα του Giya Kancheli, του Erik Satie, και του Θεόφιλου Λαμπριανίδη.

 

 Τα Σπουδαστικά Σπονδυλωτά Ντοκιμαντέρ

Τα ντοκιμαντέρ τα οποία δημιούργησαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  και του Babeș-Bolyai University της Ρουμανίας, θα προβληθούν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 19:00. Τα ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των σεμιναρίων που παρέδωσαν κατά τη διάρκεια του 9ου ΔΦΝΠ, ο Αγγλο-Γκανέζος Eric Knudsen και ο Ιάκωβος Παναγόπουλος.

 

Οι Ελληνικές Ταινίες του διημέρου 4 και 5 Νοεμβρίου

Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 17:00 – Παρουσία Σκηνοθέτιδας

Ό,τι Λες για Μένα της Ευαγγελίας Γούλα

Ένα ξύλινο σεντούκι ανοίγει, και φανερώνει καλά κρυμμένα μυστικά. Μια βαθιά ιστορία αγάπης, ένα φονικό, και η περιπλάνηση μιας μεγάλης οικογένειας στον χώρο και τον χρόνο. Μια μακροχρόνια παρατήρηση που διατρέχει τέσσερις γενιές ξεδιπλώνει την συγκλονιστική ιστορία του πατριάρχη της οικογένειας αυτής, ο οποίος σε πολύ μικρή ηλικία απελευθερώθηκε από τον τσιγγάνικο νομαδικό τρόπο ζωής, εκπαιδεύτηκε και ενσωματώθηκε στην κοινωνία. Όμως ο κόσμος του κατέρρευσε μέσα σε μια στιγμή, όταν η μοίρα του όπλισε το χέρι.

 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 20:00 – Παρουσία Σκηνοθέτη

Χρόνης Μπότσογλου: «Ήμουν κι Εγώ Εκεί και με Φίλεψαν Ένα Πιάτο με Φακή» του Φρέντυ Νίκολας Βιανέλλη

Ο Χρόνης Μπότσογλου ζωγράφος και λέκτορας στην ΑΣΚΤ αποκαλύπτεται μέσα από το μακροχρόνιο έργο του. Η δουλειά του ξεδιπλώνεται μέσα από τη συζήτηση με τη σύζυγό του Ελένη. Συνάδελφοι ζωγράφοι, ιστορικοί τέχνης, επιμελητές και το αδημοσίευτο έργο του συμπληρώνουν το προφίλ του ζωγράφου.

 

 Κυριακή 5 Νοεμβρίου, 18:00 – Παρουσία Σκηνοθέτιδας
Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο
της Αλεξάνδρας Μαϊολέττι

Θεσσαλονίκη, υπό ναζιστική κατοχή. Το 96% του εβραϊκού πληθυσμού στέλνεται στο Άουσβιτς. Οι περιπέτειες, οι ελπίδες και τα όνειρα εννέα Εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου Umberto Primo ζωντανεύουν. Η ταινία βασίζεται στο αρχείο που βρέθηκε από έναν Ιταλό καθηγητή και από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. Αναδημιουργώντας τις ιστορίες τους, αφηγούμαστε την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.

 Για περισσότερα νέα σχετικά με το το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα peloponnisosdocfestival.com , στο facebook στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, instagram.com/peldocfest

 

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Άργους – Μυκηνών, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου.

Το 9ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More