TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Συναυλία του τμήματος φλάουτου με ράμφος-Την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, παρουσιάζει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 και ώρα 20.00 στο στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας συναυλία του τμήματος φλάουτου με ράμφος.
Το φλάουτο με ράμφος είναι η γνωστή σε όλους μας φλογέρα.
Τη φλογέρα τη συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, σε μύθους και σε ιστορικές καταγραφές!!!!
Είναι γραμμένο από τον ‘Ομηρο πως ο Ήφαιστος γοήτευσε την Αφροδίτη με το παίξιμο της φλογέρας, όπως ακριβώς και ο Πάρης την ωραία Ελένη. Η εκστρατεία του Ιάσονα για να βρει την χρυσόμαλλη φλογέρα και ο άθλος του Ηρακλή με τις φλογέρες των εσπερίδων είναι τυχαία παραδείγματα που καταδεικνύουν την δημοτικότητα του οργάνου.
Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτουμε σημαντικά ευρήματα του αρχαίου κόσμου που σχετίζονται με το όργανο αυτό, όπως η φλογέρα των Αντικυθήρων και η φλογέρα της Φαιστού.
Η Αγία γραφή επίσης κάνει συχνή αναφορά στην φλογέρα. Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ πετώντας του μια φλογέρα στο κεφάλι που του έβγαλε το μάτι, τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν όταν δεκάδες φλογερίστες προσπάθησαν να παίξουν την ίδια νότα ταυτόχρονα και ας μην ξεχνάμε πως από όλους του μαθητές του Ιησού, ο μόνος που δεν έπαιζε φλογέρα… ήταν ο Ιούδας.
Βέβαια η μεγάλη συνεισφορά της φλογέρας είναι στην τέχνη. Στην ζωγραφική, η Μόνα Λίζα κρατάει μια φλογέρα. Στην αρχιτεκτονική, ο πύργος του Άιφελ σε σχήμα φλογέρας, προφανέστατα.. Στην γλυπτική το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που με μια φλογέρα στο χέρι δείχνει το δρόμο προς την επανάσταση. Αλλά το πιο σημαντικό, στη μουσική.
Είναι γνωστό πως ο Λιστ έγραφε μουσική για φλογέρα, που μετά απλοποιούσε για να μπορεί να παιχτεί στο πιάνο όπως και ο Ραχμάνινοφ φυσικά. Διάσημα έργα όπως η φλογέρα των Νιμπελούγκεν του Βάγκνερ και ο φλογερίστας της Σεβίλης του Ροσίνι ερμηνεύονται συχνά ακόμη και σήμερα.
Και αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν να έρθετε στην συναυλία μας, να ξέρετε πως θα έχουμε και βιολιά και τσέλα και κιθάρες, κλαρινέτα, φλάουτα, πιάνο, φωνές.
Σας προτείνουμε να έρθετε μασκαρεμένοι, θα περάσετε καλύτερα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More