TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το διατηρητέο σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων ως ιστορικός τόπος εκδήλωσης για την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, που έχει ορισθεί από την UNESCO να εορτάζεται κάθε έτος την 18η Απριλίου κάθε έτους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας απευθύνει ανοικτό κάλεσμα ενημέρωσης στην κοινωνία των πολιτών για υποστήριξη της πρότασης εκδήλωσης στον ιστορικό τόπο του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων (ΦΕΚ159/ΑΑΠ/31.07.2018) για την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» κατά την 9η Μαΐου κάθε έτους.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τον Φεβρουάριο 2024 η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποκατάστασης του εν λόγω μνημείου, με αφορμή τα 80 έτη (1944-2024) από το τέλος των δράσεων του Αρχηγείου  Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941–1944), το οποίο έδρευε στο εν λόγω σχολείο, απεύθυνε πρόταση προς το Δήμο Πύλου Νέστορος για απόφαση καθιέρωσης εκδήλωσης στον ιστορικό τόπο του εμβληματικού μνημείου την 9η Μαΐου κάθε έτους για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης της Ευρώπης».  Ακολούθως, του αιτήματος αυτού, η Κοινότητα Αμπελοκήπων απέστειλε θετική γνωμοδότηση για την εν λόγω πρόταση στο Δήμο Πύλου Νέστορος.  Η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της υπάρχουσας θεσμοθετημένης καθιέρωσης της 9ης Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως «ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/8.4.1999).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» (V.E. Day: Victory in Europe Day) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο τιμώνται η κοινή θυσία και η απεριόριστη γενναιότητα των συμμαχικών δυνάμεων και των αντιστασιακών κινημάτων στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού στην γηραιά ήπειρο.  Είμαι μια ημέρα μνήμης για την τεράστια οδύνη και δυστυχία που υπέφεραν τόσοι πολλοί, αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα και τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων αμάχων και στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμου.

Παράλληλα, σε σχέση με την αποκατάσταση του εν λόγω εμβληματικού μνημείου, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η «Ωρίμανση μελετών αποκατάστασης διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων» θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, καθώς έχει εγκριθεί το ποσό των 42.000 ευρώ μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, ενώ το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, η οποία θα προβεί και στη λήψη μέτρων στερέωσης του κτηρίου.

Στη βάση όλων αυτών, προσδοκάτε το εν λόγω εμβληματικό μνημείο να αποτελέσει τον ιστορικό τόπο διαφύλαξης της άυλης πολιτιστική κληρονομιάς, καθώς μαρτυρεί ένα σημαντικό ευρωπαϊκό γεγονός που αφορά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που σε ένα έτος συμπληρώνονται 80 έτη από τη λήξη του και σχεδιάζονται σημαντικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη..  Έτσι, η πρόταση για καθιέρωση εκδήλωσης για την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» σε αυτό τον ιστορικό χώρο, πέρα από τον ιδιαίτερο συμβολισμό μνήμης και τιμής για όσους πολέμησαν κατά του ναζισμού και του φασισμού, δίνει και μια νέα διάσταση στο εν λόγω κτήριο ως μνημείο ενότητας και αντίστασης των Ελλήνων για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More