LIFE STYLE TOP NEWS

Έλληνες αρχιτέκτονες δημιούργησαν το «έξυπνο δωμάτιο»

Αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του επισκέπτη και μεταβάλλει τα δομικά του στοιχεία

Ποιο είναι το σημείο όπου η αρχιτεκτονική συναντά τις νέες τεχνολογίες; Είναι, μεταξύ άλλων, ένα δωμάτιο που χάρη στις νέες τεχνολογίες «αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη και μεταβάλλει τα δομικά του στοιχεία για να προσαρμοστεί σε αυτές», όπως αναφέρει, η Σοφία Μαυρουδή, εκπρόσωπος της ομάδας των αρχιτεκτόνων που συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της κατασκευής.

Η σύλληψη του έργου διακρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για υποβολή προτάσεων για τον Σχεδιασμό και την Κατασκευή Πρότυπου Τμήματος DIGI «Έξυπνου» Ξενοδοχείου, ενώ το Digi δωμάτιο ξενοδοχείου παρουσιάστηκε στην 5η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Athens International Tourism Expo» όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν χωρικά τις δυνατότητες μεταβολής του δωματίου μέσω προπλασμάτων, προβολών και σκηνών εικονικής πραγματικότητας.

Το έργο υλοποιήθηκε για την έκθεση από την ομάδα ΜaPPa (Mapping Parametric Project) που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς: Ουρανία Ανδρεοπούλου, Θωμά Γιατζίδη, Σοφία Μαυρουδή, Ιωάννη Ρουσογιαννάκη, και τον πολιτικό μηχανικό Ελευθέριο Παλιεράκη.

«Το δωμάτιο» εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σοφία Μαυρουδή «ορίζεται μέσα από τον σχεδιασμό δύο επιφανειών, του δαπέδου και της οροφής, που μπορούν να μεταβάλλονται και να ορίζουν κάθε φορά με διαφορετική γεωμετρία τα όρια, τις δυνατότητες και τις εμπειρίες εντός του χώρου». Συγκεκριμένα, το δάπεδο έχει διαφορετικά ύψη, ενώ η οροφή επεκτείνεται και μετατρέπεται για να προσαρμοστεί στις μεταβολές των χρήσεων του δωματίου.

Η κουζίνα και το WC αποτελούν «σταθερές» του δαπέδου, ενώ ο υπόλοιπος χώρος «προκύπτει μέσα από τη διαμόρφωση κοιλοτήτων και κυρτοτήτων που παραλαμβάνουν τις διαδικασίες του ύπνου, της εστίασης, της χαλάρωσης και του λουτρού» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή αρχιτέκτονας. Η ίδια επισημαίνει πως «το δάπεδο προσαρμόζεται στο βάδισμα του χρήστη μέσω αισθητήρων πίεσης κατά τη διάρκεια της κίνησης του».

Αντίστοιχα, η οροφή έχει σχεδιαστεί ως μια παραμετρική επιφάνεια που αποτελείται από κλείστρα τα οποία μεταβάλλονται σύμφωνα με το ηλιακό φως και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας: την ημέρα συστέλλονται και τη νύχτα διαστέλλονται για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα και οπτική σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

«Οι επισκέπτες των ξενοδοχείων μπορούν σήμερα να έχουν στον πλήρη έλεγχο τους τις λειτουργίες του δωματίου τους, όπως για παράδειγμα τον φωτισμό, τις κουρτίνες, τη θερμοκρασία δωματίου και τη μουσική. Αυτό που είναι καινοτόμο στη σύλληψη αυτού του πρότζεκτ είναι ότι το ίδιο το δωμάτιο θα μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες και επιθυμίες του επισκέπτη και να προσαρμοστεί σε αυτόν» καταλήγει η Σοφία Μαυρουδή.

Το «έξυπνο» δωμάτιο ξενοδοχείου της ομάδας ΜaPPa διακρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας «Αρχιτεκτονική & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας UIA-ARES WP Intl.» για υποβολή προτάσεων για τον Σχεδιασμό και την Κατασκευή Πρότυπου Τμήματος DIGI «Έξυπνου» Ξενοδοχείου.

Η υλοποίηση του έργου έγινε με την υποστήριξη του TUC TIE LAB εργαστηρίου μεταβαλλόμενων ευφυών περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουγγρίνη και με τη βοήθεια των μηχανικών – ερευνητών: Σωτήρη Ντζούφρα, Άκη Γεωργακόπουλου, Στράτου Γεωργουλάκη, Μάριου Χριστουλάκη και Ιάσονα Πατεράκη.

 

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More