Για τη σημερινή ημέρα, ο λαός έλεγε οτι έπρεπε να πάει στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο και να περάσει από σαράντα κύματα (εξού και η παροιμία «πέρασε από σαράντα κύματα»). Ο λόγος της βουτιάς, ήταν για θέματα τύχης, δηλαδή για να πάνε καλά οι επόμενοι μήνες.
Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, της Αναλήψεως οι ψυχές των νεκρών που ήταν ελεύθερες να κυκλοφορούν στη γη πρέπει να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους.
Ανήμερα της Αναλήψεως οι Καλαματιανοί κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, και η πόλη γεμίζει από δεκάδες σημεία πώλησης χοιρινού κρέατος,την γουρνοπούλα .
Η παράδοση θέλει ακόμα οι πιστοί σε ορισμένα μέρη να γεμίζουν ένα μπουκάλι με θαλασσινό νερό που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα, διάφορους πόνους και το κακό μάτι.
Καθώς αυτή η μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου του Πάσχα οι ένοικοι των σπιτιών στα οποία έμειναν δάφνες και λουλούδια από το Πάσχα πρέπει να τα κάψουν.
Στη Λήμνο ονομάζουν τη σημερινή γιορτή «Γαλατοπέφτη» (από το γάλα και την Πέμπτη), δεν πήζουν το γάλα, αλλά το μοίραζουν σε φίλους και γνωστούς. Συνηθίζουν επίσης να φτιάχνουν ρυζόγαλο.
Ένα άλλο έθιμο που σχετίζεται με το μπάνιο στη θάλασσα, είναι οι λουόμενοι να βρουν στα ρηχά της θάλασσας τη μαλλιαρή πέτρα.