LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Αφιερωματική εκδήλωση – “Τέλος η αρχή( ; ) ” – Τετάρτη 10 Απριλίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας τιμούν σε μια μοναδική αφιερωματική εκδήλωση έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα.
«Είμαι το τέλος ή η αρχή», έγραψε ο Κάφκα το 1918. Αν αυτό το αντιμετωπίσουμε ως ερώτημα, η απάντηση είναι αμφίσημη. Ο Κάφκα ήταν τόσο ένα τέλος στον βαθμό που ανήκε σε έναν κόσμο, ο οποίος χάθηκε στη δίνη του ολοκληρωτισμού και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά είναι επίσης και μια αρχή: μια εξέχουσα και ιδιαιτέρως επιδραστική μορφή του μοντερνισμού.
Είναι άλλωστε ο μόνος συγγραφέας που το όνομά του εισήγαγε έναν νέο όρο σε πάρα πολλές γλώσσες του κόσμου και βέβαια και στα ελληνικά. Πρόκειται για τον όρο με τον οποίο περιγράφουμε το εφιαλτικά αλλόκοτο, το ζοφερά παράλογο. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του, που το μεγαλύτερο μέρος του έμεινε ημιτελές και χαρακτηρίζεται από μια ειρωνική, σχεδόν χιουμοριστική ματιά πάνω στον σύγχρονο κόσμο, παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρο.
Το 2024, έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Κάφκα, οι δράσεις, που σχεδιάζονται για να τιμήσουν αυτόν τον κορυφαίο συγγραφέα, έχουν ως στόχο όχι μόνο να αποτυπώσουν όψεις του έργου του αλλά και να αποτελέσουν εφαλτήριο καλλιτεχνικής ενασχόλησης με το αινιγματικό και τόσο συναρπαστικό καφκικό σύμπαν.
Αρχικά, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το συγγραφικό έργο του Φ. Κάφκα, ενώ σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση θα ακουστεί η μουσική σύνθεση με τίτλο Kafka’s dream της διεθνούς φήμης μουσικού και συνθέτριας Μαρίας Κοτρότσου.
Η Μαρία Κοτρότσου ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Γράφει ορχηστρική, νεοκλασική, ηλεκτρονική, New Age μουσική και έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές, συνθέτοντας τραγούδια γι’ αυτούς. Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο στην Γαλλία, στην Κίνα, καθώς και για παραστάσεις στην Αμερική.
Στη συνέχεια, θα προβληθεί η αριστουργηματική ταινία Η Δίκη, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κάφκα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις για το Έτος Κάφκα, που συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικών Σπουδών, Θεατρικών Σπουδών, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, πολιτιστικός οργανισμός του ΥΠΕΞ της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More